ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Весна іде – птахи прилітають!



Птахи привертають нашу увагу своїм способом життя, адже більшість із них ми можемо спостерігати навіть не виходячи далеко за межі населених пунктів. На початку весни розпочинається весняний приліт птахів до місць, де вони виводитимуть потомство.
Підвищенням температури повітря та загальна доступність кормів для певного виду створює чіткий порядок їхнього прильоту. Тож, не вартує сподіватися зустріти на початку весни комахоїдних птахів (різних видів кропив’янок, очеретянок, кам’янок) оскільки у цей період буде відсутній необхідний їм корм. Географічне розташування місць зимівлі теж, впливає на строки прильоту, тому першими з’являються ті птахи, які зимують неподалік від місць гніздування, а найпізніше ті, місця зимівлі яких розташовані найдальше (наприклад, у південній Африці та Азії). Ці дальні мігранти повинні долати понад 5 тис. кілометрів для того, щоб потрапити на місця гніздування.
Першими вісниками весни є шпаки і жайворонки. Вони прилітають у кінці лютого – на початку березня. Шпаки невеликими зграйками літають або сидять на деревах і весело виспівують. У цей період вони збирають корм на землі – шукають насіння бур’янів, комах тощо. Цього року ці два види з’явилися на території Сарненщини 9 березня. 12 березня ми спостерігали перших чайок, а 13 – плисок білих. Зяблики, лелеки та ластівки прилітають у середині березня – на початку квітня. Протягом квітня прилітають практично всі види перелітних птахів – гуси, зозулі, мухоловки, кропив’янки; в травні лише деякі – підсоколик великий, вивільга та серпокрилець чорний.
У зв’язку із глобальним потеплінням відбувається зміщення строків прильоту на більш ранні дати, тому встановлення точних дат прильоту є одним із методів встановлення цих змін. І ця ініціатива є міжнародною та лежить в основі акції «Весна прийшла» - це міжнародний проект, що прагне зацікавити спостереженнями за природою та заохотити до охорони мігруючих птахів, діяти на захист птахів та інших тварин. Вказуючи на сторінці проекту свої перші весняні спостереження широковідомих видів – лелеки білого, ластівки сільської, зозулі, серпокрильця чорного та бджолоїдки, створюється можливість у реальному часі відтворювати карти дивовижних подорожей цих птахів протягом року. Пропонуємо і Вам долучитися до цієї акції, оскільки цим самим ми вносимо вклад у розвиток знань про хід весняного прильоту, порівняння із минулими роками та прогнозування майбутніх змін.

Петро Гринюк,
молодший науковий співробітник
Рівненського природного заповідник

Немає коментарів:

Дописати коментар