ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Підсумки діяльності в рамках проекту за грудень

Грудень видався спекотним для дружної команди співробітників, експертів та партнерів української сторони проекту «Створення умов для спільного управління та сталого використання природних ресурсів Рамсарського транскордонного угіддя «Ольмани-Переброди» в рамках Програми транскордонного партнерства Україна-Білорусь, що фінансується Європейським союзом.


По перше, вдалося масштабувати співпрацю з районними засобами масової інформації. Таким чином кілька статей про проект та його основні цілі  вийшли друком в регіональній пресі, інформаційні портали “Вісті Рівненщини”, “Новини Рокитнівщини” та “Полісся” опублікували он-лайн версії матеріалів, а також було створено і випущено в ефір 2 радіопередачі на обласній ТРК “Полісся”.

Крім цього вдалося організувати комплексний еколого-освітній захід на тему “Журавлина наше багатство” у КЗ “Миляцький НВК” за участю старшокласників та педагогів. Детальніше про це можна почитати за посиланням захід "Журавлина наше багатство"

Експерти з гідрології, теріології, орнітології та ентомології надали свої звіти і підвели перші підсумки роботи, а також уклали перелік рекомендацій для проведення природоохоронних заходів.
Територія Полісся має рівнинну знижену поверхню, котра характеризується високою лісистістю та заболоченістю. Всі масиви Рівненського природного заповідника належать до басейну Прип'яті, а конкретно масив “Переброди” знаходиться у басейні притоки Прип'яті — Горині.
Великий інтерес для експертів становили види тварин, що селяться у водоймах та навколо них. Ці види залежать від гідрологічного балансу, а значить моніторинг стану їх популяцій ключове завдання науковців для розвитку сталого використання ресурсів транскордонного водно-болотного угіддя.
Ключовими видами ссавців для моніторингу стану боліт на території України та Білорусі рекомендовано обрати кажанів (як групу тварин), горностая, норку європейську, видру та бобра. Типовими представниками лісів на масиві Переброди є борсук та заєць. За цими видами легко спостерігати, бо вони залишають характерні сліди своєї життєдіяльності. Також дуже важливим для сталого використання природних ресурсів є моніторинг адвентивних видів. Загалом теріофауна масиву включає 44 види тварин, популяції більшості з них перебувають у доброму та задовільному стані.


Орнітологи в свою чергу визначили ряд видів індикаторів гідробіологічного режиму, серед них підорлик великий, очеретянка прудка, журавель сірий, чайка, грицик великий. Ці птахи надзвичайно залежні від конкретних місць гніздування та годівлі, тож страждають у першу чергу. Загалом для масиву зареєстровано 181 вид птахів, з них 105 достовірно гніздяться, 35 імовірно гніздяться, але це ще не підтверджено, а 46 — є мігрантами, зимуючими та залітними гостями.
Серед рекомендованих природоохоронних заходів — встановлення штучних гніздівель для гоголя та сиворакші, а також ремонт та встановлення штучних платформ для гнізд великих денних хижаків та лелеки чорного. Крім цього потрібно вести ще й активну просвітню роботу серед населення. Вкрай важливо донести до місцевих жителів роль традиційного землекористування ( косіння боліт, випасання худоби тощо) у збереженні генофонду таких птахів, як баранець великий, очеретянка прудка, деркач та деякі види куликів. Болюче питання для охорони природи — браконьєрство теж часто пояснюється браком елементарних знань та низьким рівнем екосвідомості. Часто великих хижих птахів та сов відстрілюють, бо вважають що усі вони полюють на домашню птицю. Також ряд червонокнижних птахів страждають під час сезонів полювання на водоплавну птицю, бо мисливці погано розрізняють види птахів.

Комахи — одна із малодосліджених груп тварин Рівненського природного заповідника. У рамках проекту вивчали амфібіотичних комах. Навколоводні комахи є чутливими до змін і забруднення оселищ, тому і стали об'єктами першочергової уваги. Вивчали видове різноманіття бабок, одноденок, водних клопів та хижих жуків.
На території масиву “Переброди” виявлено 261 вид комах, з них 53 види зафіксовано вперше. Серед цікавих знахідок хижий жук плавунець широкий (Dytiscus latissimus), що занесений до Червоної книги України, а також личинки мушок одноденок виду Cloeon dipterum. Вивчення ентомофауни масиву сьогодні на початковому етапі, коли зроблено ряд відкриттів та попередніх висновків, однак перелік видів комах ще дуже далекий від повного і потребує значного доопрацювання.

Ми вдячні усім учасникам проекту за ґрунтовні звіти, аналіз фактичного стану справ та намічені напрямки майбутніх досліджень.
Бережімо природу разом!
За новинами проекту можна слідкувати у блозі за тегами EaPTAC та olmanycranberry або на сторінці Рівненського природного заповідника на Фейсбук

Немає коментарів:

Дописати коментар