ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

                Вони потребують нашої допомоги!!!

Зима – важка пора для птахів. У зимовий період птахи потерпають не тільки від холоду, а від того, що не вистачає їжі. І саме в цей момент потрібно задуматись про друзів наших менших.

Найкращим варіантом для допомоги птахам буде змайстрована своїми руками годівниця. Пернаті охоче злітаються на запропоноване частування, і спостерігати за синичками, снігурами, горобцями та іншими птахами біля годівниці можна годинами. Можна скористатися всіма відомими варіантами - вирізати годівницю з картонного пакета (з-під молока або соку) або пластикової пляшки. Але ця годівниця не буде захищена від вітру і снігу, тому є не найкращим варіантом. Більш витривалою і надійною буде годівниця зроблена із дерева. При виготовленні та встановленні годівниці необхідно дотримуватись певних правил, щоб допомогти птахам, а не навпаки нашкодити їм.

Отож, про, що потрібно пам’ятати:

-                     Не встановлюйте годівницю близько до землі;

-                     Конструкція повинна бути не високою;

-                     Годівниця повинна бути чистою;

-                     Вільний підліт до годівниці;

-                     Тихе і спокійне місце.

У ваших годівницях повинен бути лише правильний корм, а саме:

-                     шматки сушених чи свіжих яблук, гарбуза чи моркви;

-                     сире соняшникове насіння;

-                     насіння гарбуза, дині, кавуна, ріпака;

-                     в невеликій кількості пшениця, ячмінь, просо, овес;

-                     сало (без солі та спецій).

Годівницю не можна наповнювати:

-  зіпсованими, пліснявими і затхлими продуктами;

-  свіжим білим і чорним житнім хлібом;

-  пшоном;

-  смаженим або солоним насінням;

-  солоним салом;

-  соленими горішками.

Найголовніша умова розміщення годівнички — Вам має бути зручно навідуватись до неї кожного дня або у крайньому випадку через день: підсипати свіжих кормів, чистити від бруду та недоїдків. Так, відповідальне ставлення до годівнички — критично важливе. Пташки дуже добре запам’ятовують місця концентрації кормів. Вивчивши таке місце, вони будуть перевіряти його щодня. У люті морози головна умова виживання птахів — наявність енергії та тепла, яку забезпечує виключно їжа. Кожен рух на морозі змушує птаха витрачати енергію. Якщо ви привчите птахів навідуватись до годівнички, а потім вона у якийсь момент виявиться порожньою, енергію буде витрачено марно, і птаха може загинути. Тому якщо не впевнені, що зможете постійно підгодовувати птахів до відлиги, то краще і не починати.

Тепер ви знаєте, як правильно і чим годувати птахів в зимовий час. Якщо ми допоможемо благополучно перезимувати пернатим, вони сповна порадують нас чарівним співом в теплу пору року.

Давайте разом подбаємо про наших пернатих друзів!!!

 

Тетяна Симончук

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

 

Немає коментарів:

Дописати коментар