ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Ніч метеликів 2018

Нещодавно 27 липня 2018 біля садиби Рівненського природного заповідника відбувся незвичний захід – «Ніч метеликів», який проходив в рамках міжнародної акції National Moth Week (Світовий тиждень метеликів) та на підтримку Регіонального року метеликів. Метою заходу було поширення інформації про біорізноманіття нашого регіону, а також залучення місцевого населення до простих наукових спостережень.

Не зважаючи на пізню пору доби, нам вдалося зібрати невелику групу учасників, оскільки захід видався справді цікавим та насиченим, адже містив окрім еколого-освітньої ще й науково-дослідну складову.



Розпочалося все увечері близько 19 години, коли до заповідника прибули 9 юних дослідників природи віком від 4 до 12 років у супроводі 2 дорослих і одразу активно включилися в роботу.
Почали з екскурсії музейною кімнатою, переглянули фото з різними метеликами та кращі учнівські малюнки, що перемогли у конкурсу «Різнобарвне диво». Виготовили яскравих метеликів з паперу за допомогою техніки орігамі.

Ростислав Журавчак розповів юним природолюбам про особливості життя та будови тіла комах. Для більшої наочності він продемонстрував невелику наукову колекцію різних комах, котрих можна було розглянути у бінокуляр. Було дуже цікаво порівняти різні родини метеликів між собою та побачити чим відрізняються денні метелики від нічних. Завершили заняття дружнім чаюванням, обміном новими знаннями та емоціями.


Юні природолюби разом із фахівцем 
з екологічної освіти Лідією Бачук

З настанням сутінок розгорнулася наступна фаза нашої «Ночі метеликів», власне – наукові спостереження. Основним завданням, яке в цю ніч повторюють активісти по всьому світу, було визначити видовий склад метеликів, що прилетять на джерело світла. Відтак для приманювання метеликів встановили спеціальну лампу, яка випромінює світло найпривабливішого для метеликів спектру, а також запахові приманки – шматочки тканини просякнуті солодким і ароматним сиропом. Погодні умови були чудовими – тепла безвітряна ніч, та ще й затемнення місяця сприяли активному льоту метеликів, тож вже через 6 хвилин на «вогник» прилетіли дрібні метелики з родини Вогнівки.


Фрагмент стіни з усіма комахами, які прилетіли на світло лампи.

За попередніми оцінками у ніч з 27 на 28 липня протягом 7 годин до нас прилетіло 90 різних видів нічних метеликів з 11 родин. Найрізноманітнішими за видовим складом були переважно сірого та однотонного забарвлення совки (22 види) та дрібні вогнівки (16 видів), але найбільш вражаючими були крупні та яскраві метелики, такі як: великий зелений п’ядун яскравого смарагдового кольору, чудовий рожевий винний бражник, що в польоті, особливо під час харчування нектаром, нагадує тропічних колібрі, елегантні чорно-білі червиця в’їдлива та гарпія березова, дещо химерна лунка срібляста, що у стані спокою нагадує обламану гілочку берези, та крупні пухнасті коконопряди – трав’яний та сосновий. Останнього (коконопряда соснового) на світло лампи прилетіло аж 14 особин за ніч!!! А на сам кінець, вже десь після 3 години ночі прилетіли 5 ведмедиць Кая. Це досить великі і дуже яскраві метелики з білими, коричневими та червоними плямами. Однак, таке забарвлення вони мають не просто так – воно застерігає, що комаха отруйна, адже в її тілі містяться нейротоксичні речовини, здатні викликати параліч м’язів. Коли усіх «гостей» було сфотографовано і пораховано, ніч метеликів завершилася, і можна було вже йти відпочивати – така вона, іноді, робота науковців.

Варто зазначити, що наша рівненська «Ніч метеликів» стала частинкою міжнародної акції National Moth Week, яка починаючи з липня 2012 проводиться щорічно. У свою чергу ця акція є одним із багатьох проектів цікавої концепції проведення наукових досліджень, що називається громадянська наука. Громадянська наука – це місток між науковцями та пересічними громадянами, який дозволяє взаємодіяти двом практично паралельним світам. Проекти громадянської науки орієнтовані на молодь, співпрацю зі школами та дозволяють залучати широке коло людей, які не мають спеціальної наукової освіти та підготовки. За їх участю тривалі програми моніторингу стану довкілля, популяцій та поширення окремих видів стали дуже результативними і це зафіксовано у наукових статтях.


 Ведмедиця Кая, гарпія березова, 
бражник винний, коконопряд сосновий

Тож ми щиро дякуємо усім, хто відвідав наш захід, вивчав, милувався і фотографував нічних метеликів. Сподіваємся, що наступного року громадянських вчених на Сарненщині стане ще більше. Слідкуйте за новинами на сайті та у Фейсбук і приєднуйтеся до нас.
Лідія БАЧУК
фахівець з екологічної освіти
Рівненського природного заповідника
Фото Ростислава ЖУРАВЧАКА

Немає коментарів:

Дописати коментар