ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Огляд результатів роботи в рамках міжнародного проекту за жовтень

Рівненський природний заповідник є партнером у реалізації проекту «Створення умов для спільного управління та сталого використання природних ресурсів Рамсарського транскордонного угіддя «Ольмани-Переброди» в рамках Програми транскордонного партнерства Україна-Білорусь, що фінансується Європейським союзом.
Потреба розробити спільний українсько-білоруський план управління величезним транскордонним водно-болотним масивом “Ольмани-Переброди”, що розташований у Столінському районі (Білорусь), а також Рокитнівському та Дубровицькому районах (Україна), назрівала роками. І ось після довгої підготовки, яка офіційно тривала з 2016 року, розпочалися активні дії спрямовані на створення умов для сталого використання ресурсів водно-болотного угіддя.

У рамках проекту заплановані роботи в трьох основних напрямках: підвищення рівня пожежної безпеки, докладне вивчення флори та фауни та еколого-освітні заходи. Детальніше можна почитати про це за посиланням https://cutt.ly/fw22fq .
У жовтні проект набирає обертів. Роботи в рамках проекту були сплановані таким чином, щоб охопити усі сезони року, і розраховані на 12 місяців, однак через об'єктивні причини стартувати змогли лише у жовтні, зі значною затримкою. Зважаючи на доволі відчутне обмеження в часі графік робіт щільний. Працівники наукового відділу спільно з запрошеними експертами зробили перші виїзди на територію водно-болотного масиву з метою збору матеріалу, та визначення основних завдань та напрямків для подальших досліджень. Експерти з пожежної безпеки негайно приступили до детального вивчення поточної ситуації із пожежами та методами їх попередження. Фахівці з екоосвіти та зв'язків з громадськістю налагодили співпрацю з представниками місцевих громад, котрі розташовані на території, що прилягає до водно-болотного угіддя. Для планування ефективної еколого-освітньої роботи провели аналіз цільової аудиторії.

Тим часом 25-26 жовтня 2018 у м. Гомель (Білорусь) відбулося засідання Білорусько-української комісії з координації питань охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій. Участь у засіданні взяли заступник міністра природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Білорусі, заступник міністра екології та природних ресурсів України, науковці з інститутів НАН України та Білорусі, директори природоохоронних установ, що межують із Білоруссю. За результатами засідання усі присутні створили та ухвалили Протокол І-го засідання Білорусько-Української Комісії з координації питань охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій. Наступного дня робота продовжилася в рамках Першого форуму регіонів України та Білорусі. Президенти обох країн обговорили усі питання міжнародної співпраці, було укладено ряд міждержавних угод, договорів міністерств та регіонів (області, міста).

Також у другій половині жовтня пройшов український етап підготовки до фестивалю “Журавлини”, що відбудеться у с. Ольмани, Білорусь. Зокрема провели конкурси дитячих малюнків та фотографій про журавлину, збирання ягід, болота. Відібрали кращі роботи, що представлять Україну на виставці під час фестивалю. Жителі Миляцької громади також готуються до концерту національних колективів та конкурсу костюмів жителів болотного царства.







Такі короткі підсумки можна підвести за результатами діяльності протягом жовтня 2018. Якщо вас цікавить стан справ у рамках міжнародного проекту залишайтеся з нами і далі буде :).

Фото: Михайла Химина, Ростислава Журавчака, Вікторії Ніколайчук

Немає коментарів:

Дописати коментар