ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

"Фестиваль журавлини" у с. Ольмани


Нещодавно українці та білоруси у с. Ольмани (Столінський р-н, Білорусь) на «Фестивалі журавлини» відкрили одну із найцінніших властивостей царської ягоди, а саме здатність об’єднувати людей. Цей фестиваль цьогоріч уперше провели у міжнародному форматі і сталося це не випадково. Адже Ольманські болота, що розділені державним кордоном, насправді цілісний водно-болотний комплекс, який потребує співпраці обох країн, а також підтримки та охорони від жителів прикордонних територій.

Святкове дійство було схоже на великий театр. Адже королева боліт урочисто розпочала концертну програму привівши до сцени Ольмана та Ольманку, символічних предків села, котрі пригощали присутніх дарами поліських боліт, а за ними — артистів з Білорусі, України та Польщі, убраних в народні костюми. Виявилося, якщо взяти найкращих збирачів журавлини, додати показ моделей «Кращий костюм болотного царства», щедро приправити народними піснями, то отримаємо неймовірний коктейль з дружби та єднання. А що друзів заведено приймати при святковому столі, то білоруські господині пригощали морсами, желе, настоянками, випічкою та іншим стравами з головним інгредієнтом – журавлиною. А також ділилися рецептами своїх неймовірних смаколиків.

Спочатку вшанували і відзначили найкращих збирачів дикоросів. Зі слів головного організатора та ідейної натхненниці фестивалю Ніни Лісовець,  переможців обирали за кількома критеріями, зокрема активність та кількість зданих ягід. Інформацію отримали шляхом опитування самих збирачів та заготівельників.

Особливою увагою оточили 79-річну жительку с. Ольмани Марію Маринич. Жінка особисто отримала свою нагороду та поділилася з нами своїм неймовірним досвідом:
Щоб винести 10 кг журавлини, проходжу в день біля 10 км! І буду ходити, поки ходять мої ноги! Ліс – це диво! В лісі сила, здоров’я, чисте повітря, природа… І заробіток, звичайно! Я не для себе збираю, у мене семеро дітей, дев’ять внуків і правнуки вже є. Всім треба допомагати, поки можу!

Українці теж не відставали. Зокрема, аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня» з с Миляч дивував виконанням старовинних пісень. Усім учасникам колективу уже понад 70 років. Однак, це не заважає успішно виступати на фестивалях вдома та закордоном. «Берегиню» знають, дуже люблять і активно підспівували присутні на «Фестивалі журавлини» поляки. Шквал аплодисментів для народних улюбленців летів з усіх усюд!


Керівник ансамблю «Берегиня» Ірина Іценко згадувала у розмові ті часи, коли жителі білоруського села Ольмани та українського села Переброди ходили один до одного в гості, до однієї церкви і, звичайно, ходили разом збирати ягоди. Розповіла, що і сьогодні не втрачають зв’язків із ріднею.

В рамках програми фестивалю проводили також конкурс дитячих малюнків на тему «Подорож по ягоди», а також конкурс фоторобіт «Життя на Ольманах». Перемога, грамоти та електротехніка у подарунок дісталися українським школярам, учням КЗ «Перебродівський НВК» Назару Денищичу, Олегу Полюховичу та Надійці Полюхович.

Цікаво, що перше місце у конкурсі «Кращий костюм болотного царства» отримала вчителька німецької мови з «Перебродівського НВК» Аліна Денищич. Не даремно кажуть, що талановита людина – має хист до всього. Виявилося, що Аліна не лише чудова модель, але й справжня артистка. Байдужим до її запальних пісень не лишився ніхто - танцювали усі!!!

Варто зазначити, що міжнародний «Фестиваль журавлини» відбувся в рамках реалізації проекту «Створення умов для спільного управління та сталого використання природних ресурсів Рамсарського транскордонного угіддя «Ольмани-Переброди», що є частиною Програми територіального співробітництва країн східного партнерства «Білорусь-Україна», який фінансується Європейським союзом. Цей проект, спрямований на збереження унікального природного масиву Ольмани-Переброди. Один з авторів проекту, завідувач сектором заповідної справи Науково-практичного центру Національної академії наук Білорусі з біоресурсів Володимир Устін підкреслив значимість цієї роботи:

- Потрібно створити належні умови для збереження і використання ресурсів. Зараз територію використовують як наші, так і українські збирачі ягід. У суху погоду тут виникають загоряння. Одне із завдань - створити безпечні протипожежні умови: системи відеоспостереження та інші засоби. З метою профілактики плануємо створити схему з виділенням ділянок найбільш схильних до пожеж і встановити там датчики рівня ґрунтових вод, адже якщо вони знижуються - підвищується ризик загоряння. Відтак, лісовій охороні треба буде приділяти пильну увагу цій зоні.

На заплановані цілі необхідно 245 тисяч євро. Євросоюз виділив 220 тисяч. Решта - внесок країн-партнерів, України та Білорусі. Програмою проекту заплановані в тому числі культмасові заходи. Ось Ольманский фестиваль і став одним з них.
Саме тут ми маємо можливість донести людям про цінність не лише журавлини, а всієї лісоболотної системи. Я дуже сподіваюсь, що спільними зусиллями ми збережемо це цінне угіддя з його щедрими дарами для майбутніх поколінь!

Підтримав слова Володимира Устіна і Федір Хлебович, голова Миляцької ОТГ, що включає водно-болотний масив Переброди та прикордонні села з української сторони:
- Ідея проекту чудова. Болота потрібно захищати!!! Ми готові підтримувати будь-які такі ініціативи і брати участь в них. Це ж і екологічний, і культурний обмін. Ви приїжджаєте до нас, ми - до вас. По суті, по обидва боки кордону добрі, щирі та працелюбні люди. Я пишаюсь вихованцями наших шкіл, які так достойно представили Україну і вибороли перші місця у конкурсах. Це наша молодь! Це наше майбутнє!

Від себе хочеться сказати, що було надзвичайно приємно стати частиною такого дійства! Це неймовірний досвід бачити, як цінується праця простих людей. Дуже хочеться, щоб подібні народні фестивалі відбувалися і у нас.








Вікторія Ніколайчук,
Фахівець відділу пропаганди та екологічної освіти
Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар