ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Огляд результатів роботи в рамках міжнародного проекту за листопад


Серед головних подій місяця у листопаді, звичайно, Міжнародний фестиваль “Журавлина”, що відбувся 04 листопада 2018 у с. Ольмани (Білорусь). Він став середовищем для порозуміння між жителями українського та білоруського прикордонних регіонів. Фестиваль “Журавлина” показав, що люди по обидва боки кордону мають не лише відмінності, але і спільні заняття та проблеми, які значно простіше вирішувати разом.

Детальніше про фестиваль можна почитати за посиланням https://rivnenskyipz.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .


На фестивалі ми мали змогу побачити всі категорії та верстви населення, на які здебільшого потрібно спрямовувати більшість екологосвітніх заходів. Головна цільова аудиторія — це безпосередньо збирачі журавлини, котрим потрібно розказувати про цінність водно-болотного масиву, необхідність збирати ягоди ощадливо та дбайливо, інформувати про правила поведінки на місці збору. Значну частину збирачів ягід становлять жінки та підлітки.  Аналіз цільової аудиторії, наприклад, у Рокитнівському районі показав, що учні середніх шкіл становлять37% від кількості всіх жителів прилеглих водно-болотного угіддя сіл. Тож фахівці з екоосвіти розпочали поширення інформації про проект, про заповідник та його роль в охороні природи та про журавлину, як цінний природний ресурс серед школярів. Фактично задіюючи учнів молодшої та середньої ланок ми частково поширюємо інформацію і серед дорослих. Особливо корисними є роздаткові матеріали (буклети, флаєри, календарики тощо).
Протягом листопада 2018 було здійснено 3 виїзди у найбільші навчальні заклади Рокитнівського району, зокрема у Глиннівський НВК, Березівський НВК та Старосільську ЗОШ І-ІІІ ст. Ознайомчі лекції про Рівненський природний заповідник, міжнародний білорусько-український проект та цінність журавлини охопили близько 778 осіб.

Експерти з гідрології, ентомології та орнітології здійснили польові виїзди на територію масиву “Переброди” з метою відбору проб води та зразків ентомологічного матеріалу, а також виявлення місць гніздування рідкісних видів птахів.
Зразки та проби потребували опрацювання в камеральних умовах. Обстеження території дозволило виявити одне гніздо придатне для гніздівлі підорлика великого, що є одним із найбільш вразливих та зникаючих видів. Підтвердити нове місце гніздування рідкісного хижака стане можливо під час нового гніздового сезону у 2019 році. Окрім цього було знайдено локації тетерука та орябка, видів що належать до Червоної книги України. Додатковим бонусом стало перше для масиву “Переброди” спостереження шишкаря білокрилого.

Тривають розробки роздаткових матеріалів, опрацювання досліджень та відомостей про територію з минулих років та узгодження всієї інформації про видове і ландшафтне біорізноманіття, поширення рідкісних та зникаючих видів, особливостей управління транскордонним водно-болотним угіддям “Ольмани-Переброди” з усіма учасниками міжнародного проекту «Створення умов для спільного управління та сталого використання природних ресурсів водно-болотного краю« Трансгранична Рамсарська територія
Ольмани - Переброди ».

Щоб бути в курсі усіх новин проекту слідкуйте за оновленням у блозі, а також підпишіться на сторінку Рівненського природного заповідника у Фейсбук https://www.facebook.com/RivneReserve/ .

Немає коментарів:

Дописати коментар