ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

У день весняного рівнодення в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу.

  Ліси охоплюють близько третини земної суші. З них 13% визнані природними територіями, які підлягають охороні. Але упродовж останніх десятиліть площа світових лісів неухильно скорочується. Крім промислового вирубування, ліси страждають від пожеж, хвороб, незаконного знищення. Скорочення площі лісових масивів мають непоправні наслідки, які відображаються на всій природі і життєвому середовищі людей.


  Відтак, питання щодо раціонального використання лісових ресурсів була піднята ще 21 березня 1971 року під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства. Невдовзі була запропонована традиція відзначення Дня лісу, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства і сільського господарства. Було визнано, що Всесвітній день лісів потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів цінності лісу – як у господарському, так і у природоохоронному й рекреаційному.
  Загальновідомо, що ліси – це легені нашої планети. Але вони не лише виробляють кисень, а ще й нейтралізують шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, впливають на формування клімату планети, допомагають підтримувати родючість ґрунтів, захищають їх від ерозії, рятують людські поселення від повені, є середовищем існування величезної кількості рослин і тварин. 
  З нагоди відзначення Міжнародного дня лісу пропонуємо Вам деякі факти про ліс.
  Середньостатистичне дерево за рік виробляє від 100 до 700 кг кисню, поглинає 33 кг вуглецю, нейтралізує 80 кг шкідливих речовин, абсорбує 20 кг пилу і фільтрує близько сто тисяч кубометрів повітря.
  Для виготовлення одного аркуша паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 г якісної деревини, а для виготовлення однієї книги – близько 5 кг. Тільки для виробництва паперу у світі щорічно вирубується понад125 мільйонів дерев.
  Фінляндія – найбагатша лісом європейська країна, 70% її території вкрито лісами.             Найбідніша лісом – Великобританія, лісові угіддя якої займають всього 6% її території.
  Найтвердішу деревину має береза Шмідта, або залізна береза, яка росте на території Росії; найвище дерево на Землі – екземпляр Секвої вічнозеленої на ім’я Гіперіон, що росте в національному парку «Редвуд» на півночі США. Висота дерева – 115,7 м; найстаріше дерево на планеті – остиста гірська сосна Мафусаїл віком приблизно 4845 років.
  В Китаї, щоб не вирубувати ліс, побудували чотирикілометровий міст не через річку, а вздовж неї;
  За даними Держлісагенства, Україна входить у десятку найбільших лісових держав Європи, посідаючи восьме місце за площею лісів та шосте – за запасами деревини.
  Площа заліснених земель в Україні охоплює 16 % території країни.
  Найзалісненіша область – Закарпатська, більш ніж половина її площі – ліс, а найменше його у Запорізькій – лише 4% території.
  Більше половини лісів України є штучно створеними і потребують посиленого догляду.
  Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця.
  Найстаріші ліси в Україні – на Закарпатті. Їхній середній вік – понад 60 років. На Рівненщині – 52 роки. 
  Найстаріше дерево в Україні – дуб, який росте на Рівненщині в Рокитнівському районі, якому за деякими даними 1300 років! Стовбур цього велетня сягає понад 8 м в обхваті.
  Найвищим деревом, висота якого була виміряна, вважається модрина європейська, яка росла в Рахові на Закарпатті. Коли її зрубали у віці 140 років, вона мала висоту 54 м.
  Ліс – це наше здорове та радісне майбутнє, це неоціненне багатство, яке ми залишимо нашим дітям та внукам. Кожен з нас може докласти зусиль для примноження цього багатства, це зовсім нескладно. 
  Не вирубуйте лісів, саджайте дерева, дбайте про захищеність лісу від пожеж – і наші нащадки будуть нам вдячні.
                                                                                                       Тетяна СИМОНЧУК
                                                                                          фахівець з екологічної освіти
                                                                          Рівненського природного заповідника



Немає коментарів:

Дописати коментар