ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Не дай вогню знищити все!




Навесні та пізньої осені, спалюючи суху траву, люди влаштовують пожежі, які несуть величезну шкоду довкіллю. Суха трава - це безцінне середовище існування для живих організмів створене самою природою. Люди, котрі заявляють, що випалювання торішньої трави потрібне, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу - це є злочин проти тендітного світу природи.


Скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав'я. Територію, що звільнилася, захоплять бур'яни. При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження родючості; знищується багато комах, їх личинки, лялечки; горять кладки і місця гніздування птахів. Крім того, їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики, бо вдихання диму створює зайве навантаження на дихальну систему. В сухій траві часто таїться сміття: пластикові пляшки, пакети, засоби гігієни, що небезпечне для спалювання. Відбувається забруднення повітря важкими металами.

Також, наслідком випалювання трави є лісові та торф'яні пожежі. Лісова пожежа - це страшне лихо, окрім втрат вартості самої деревини, витрат на гасіння пожеж, сюди можна віднести втрати від зниження кількості кисню, фітонцидів, що виділяються лісом, погіршення якості, стану лісів, непридатність для використання їх в рекреаційних цілях. Лісові пожежі знищують тварин, що живуть в лісах, збільшують вітровальність і ослаблюють лісові масиви. Лісові пожежі несуть величезні економічні і екологічні втрати.

У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ. Подібні дії призводять до знищення біорізноманіття.

Пожежу легше попередити, ніж загасити! Наш спільний громадянський обов'язок - шанобливо ставитись до природи та дотримуватися правил пожежної безпеки.





Юлія Костецька
фахівець з екологічної освіти
Павло Тишков
інженер охорони природних екосистем
Рівненського природного заповідника
фото Ростислава Журавчака

Немає коментарів:

Дописати коментар