ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Підсумки проекту за січень-лютий

Камера відеоспостереження
у с. Старе село
Січень та лютий для команди міжнародного  проекту «Створення умов для спільного управління та сталого використання природних ресурсів Рамсарського транскордонного угіддя «Ольмани-Переброди» став зоряним часом для експертів з Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж.


Саме на січень-лютий припали ключові заходи спрямовані на вдосконалення системи попередження торфових та лісових пожеж, а також організація оперативної діяльності по їх ліквідації. Створення сучасної системи протипожежної безпеки і моніторингу - одне з головних і найбільш амбітних завдань проекту. При чому потрібно було працювати одразу в двох великих напрямках: розвивати та вдосконалювати систему моніторингу та гасіння, а також скоординувати українську та білоруську системи.
На підготовчому етапі експерти з Регіонального  Східноєвропейського центру моніторингу пожеж проаналізували як працювала протипожежна охорона до цього часу і що саме у цій роботі потребує покращення.

Пункт управління системи раннього
 виявлення пожеж у с. Старе село
Рівненський природний заповідник складається з 6 лісництв на території 4 адміністративних районів області, які по суті є автономними структурними одиницями, з центром у м. Сарни. Лісництва у свою чергу поділені на обходи за якими закріплені майстри лісу. У свою чергу майстри лісу, лісничі, інженери відділу охорони ПЗФ, головний лісничий та директор разом утворюють службу охорони заповідника. Сьогодні ця служба складається із 75 осіб. Українська частина ТРТ “Ольмани- Переброди” складається з двох лісництв Північного та Старосільського, а це 13 обходів середньою площею 1513га. Окрім цього на період пожежонебезпечного сезону додатково приймають на роботу 6 пожежних сторожів по одному у кожному лісництві.
Моніторинг та виявлення пожеж відбувається шляхом забезпечення цілодобового чергування працівників служби охорони. Огляд території здійснюється візуальним методом з використанням 3 спостережних веж.
З точки зору пожежної безпеки територія Рівненського природного заповідника  є доволі складним та неоднорідним об'єктом, тому що складається з болотних масивів (у Північному лісництві 65% від загальної площі), а також лісів з різним ступенем пожежної безпеки. Соснові ліси  - легкозаймисті, а зміни клімату спричинюють надзвичайно високий рівень загрози виникнення масштабних пожеж.
Основними причинами загорянь лісових та болотних масивів пожежники називають випалювання трави, необережне поводження з вогнем під час збору ягід, перехід пожежі з суміжної території, а також останні 4 роки — нелегальний видобуток бурштину.
Малий лісо-патрульний комплекс
Найбільш вразливі до пожеж території, що межують з дорогами загального користування та населеними пунктами. У цих місцях серед інших факторів зафіксовані також випадки навмисних підпалів. Стихійні табори збирачів журавлини на білоруській частині ТРТ значно підвищують ризик масштабних пожеж.
В рамках міжнародного проекту заплановано налагодити сучасну систему раннього виявлення загорянь, узгодити українську та білоруську системи протипожежної безпеки, а також забезпечити майстрів лісу засобами, що полегшують гасіння пожеж та орієнтування на території.
Зокрема, протягом січня-лютого вдалося встановити на території Старого села камеру відеонагляду, яка повністю охоплює територію двох лісництв і частину суміжних територій. Закупили також пожежний автомобіль, GPS-навігатори та пожежні ранці.
21 лютого разом з експертами з Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж провели семінар-тренінг на тему “Підвищення індивідуальної безпеки пожежників, ефективності запобігання, виявлення, реагування та гасіння пожеж в умовах ТРТ “Ольмани- Переброди”. У навчанні взяли участь працівники служби охорони заповідника, ДСНС Дубровицького та Рокитнівського районів, представники суміжних землекористувачів, представники Білоруського партнера проекту, а також експерти та тренери. Всього 52 особи. На семінарі обговорювали сучасні особливості пожежної безпеки в регіоні, систему інтегрованої охорони лісів від пожеж. Вчилися прогнозувати поведінку пожежі залежно від погоди, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів, виконували практичні завдання для закріплення матеріалу. Слухали про світовий досвід гасіння пожеж на прикладі Мексики та США.


Немає коментарів:

Дописати коментар