ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Екохвилинки в молодшому шкільному віці
Школа є важливим джерелом для природоохоронного виховання. Більшість екологічних занять, акцій, конкурсів спрямовані на середню і старшу школу, а найменші школярі часто залишаються поза увагою, хоча саме в їхньому віці дуже важливо формувати екологічний світогляд та шанобливе ставлення до природи. Крім того, зацікавленість дітей заповідником  є хорошим підґрунтям для доброго відношення дорослих до нього.
Під час екскурсій чи інших заходів ми помічаємо практично повне незнання природи власного краю. І це зрозуміло, бо у книжках і, особливо, у телепередачах домінує природа далеких земель. Малечі мало хто може показати нашого звичайнісінького зайця чи лисицю, сліди видри чи бобра. Сказати: «Ось співає зяблик, а це – співочий дрізд»… Зате слонів, левів, та кенгуру повно у будь-яких передачах про природу. Інколи діти питають, а де в Рівненському природному заповіднику можна побачити ведмедів та тигрів. Усе це створює  враження, що справжня природа – десь там, в Африці, а у нас – лише так собі, щось не варте уваги і бережливого відношення. Через це вони інколи виявляють байдужість до краси навколишньої природи. Доводиться навіть стикатися з незрозумілою на перший погляд дитячою жорстокістю до рослин і дрібних тварин (ламають гілки дерев, зривають листя, квіти, мучать кошенят, цуценят та ін.). Систематизувати й поглибити такі уявлення, пояснити учням, що природа – наш дім, що її треба оберігати, любити, вчитися її чути і бачити не тільки очима, але й серцем, ніколи не  робити їй зла. Саме для цього і була розроблена програма “Екохвилинки” для учнів молодших класів. Такі щотижневі заняття проводяться співробітником заповідника у  початкових  класах  Сарненської ЗОШ №4 м. Сарни, Навчальний-опорний заклад Люхчанський ліцей та група короткотривалого перебування ДНЗ «Малятко» с. Люхча. Проведення занять здійснюється в ігровій формі, із залученням дітей до різних видів творчої та практичної екологічно значущої діяльності (екскурсії, уявні подорожі, конференції, конкурси, вікторини, перегляд відеофільмів, спостереження в природі, практичні корисні справи, проведення екологічних ігор, змагань ). На екохвилинках у цікавій та доступній формі діти ознайомлюються з елементарними правилами поведінки в природі, розкривають свої здібності, мають можливість висловити своє бачення теми. Щоразу діти дізнаються щось нове, важливе для них, і тому з задоволенням відвідують ці заняття.
Ми вдячні адміністрації навчальних закладів за те, що маємо змогу два роки поспіль проводити  щотижневі заняття для молодших школярів.
 Ми вже готуємося до нового навчального року і з нетерпінням чекаємо нових зустрічей.


Фахівець з екологічної освіти
 Рівненського природного заповідника
Тетяна Симончук

Немає коментарів:

Дописати коментар