ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

ВЖЕ ВДЕВ’ЯТЕ У ЮННАТІВ ТРАДИЦІЯ НЕПОРУШНА

Традиційно, на теренах озера Біле, що на Володимиреччині, проходить обласна навчально-польова експедиція учнівської молоді ЮНЕКО. Захід відбувається за підтримки управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, Рівненської обласної ради, Рівненського природного заповідника. На наші питання люб’язно погодилася відповісти Сніжана Дужук, керівник гуртків комунального закладу „Станція юних натуралістів” Рівненської обласної ради, що вже дев’ятий рік бере безпосередню участь та є координатором цієї експедиції.




- З чого почалася історія виникнення навчально-польового табору ЮНЕКО? Хто є її учасниками?
Станція юних натуралістів – це обласний позашкільний навчальний заклад, що працює за наступними напрямами: позашкільна освіта для учнівської молоді, координація еколого-натуралістичних заходів  області, організація обласних етапів та відбір учасників для участі у Всеукраїнських етапах конкурсів. Так, у 2011 році комунальним закладом „Станція юних натуралістів” було започатковано проведення обласної навчально-польової експедиції учнівської молоді „ЮНЕКО”. У червні-липні 2019 відбулася вже 9-а експедиція, що тривала 10 днів.
До участі  у таборі ми запрошуємо переможців обласних та всеукраїнських конкурсів еколого-натуралістичного спрямування, членів гуртків Станції юних натуралістів. Тобто, кожен учасник експедиції має відповідну підготовку, чітко знає, що він хоче побачити в ході експедиції. Насамперед, це знайомство з видами тварин і рослин. Крім загальної програми досліджень, юні дослідники працюють за індивідуальними планами.

- Яка програма табору? В чому його особливість? Чим зайняті сучасні юннати?
Наметовий табір експедиції традиційно розташовується на території  наукового еколого-освітнього стаціонару (Білоозерське лісництво Рівненського природного заповідника). Лише 2017 року експедиція відбулась в іншому місці – Надслучанському регіональному національному парку.
Експедиція працює за чотирма напрямами: науково-дослідницька робота; просвітницька діяльність; знайомство з історико-культурними ресурсами, як елементами цілісної системи в межах природоохоронних територій; формування екологічної культури, зміцнення фізичного та духовного здоров’я.
Освітня складова заходу передбачає проведення лекцій, лабораторних робіт, майстер-класів, практичних досліджень, а також самопідготовку учнів, екскурсії. Ми практикуємо у таборі тематичні дні. Наприклад, цьогоріч у нас були: День води, День орнітології, День ентомології, День лісознавства, День бортництва тощо.

- О! Як цікаво! Але ж проведення таких днів потребує глибоких знань. Справляєтесь самі чи можливо у Вас є помічники?
Звичайно! До організації наукової діяльності в експедиції „ЮНЕКО” залучаються люди, які або пов'язані з природою за родом своїх занять, або розглядають спостереження природних об’єктів як захоплення, хобі. Працюють з юннатами керівники, які мають практичні навички розпізнавання видів. Це наукові працівники Рівненського природного заповідника, викладачі вищих навчальних закладів України та педагоги Станції юних натуралістів.
Зокрема, постійними учасниками заходу є викладачі кафедри технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології НТУУ „КПІ”. Разом з Лапінським Андрієм Вікторовичем та Кримцем Григорієм Володимировичем юні екологи протягом багатьох років ведуть спостереження за екологічним станом поверхневих вод Білого озера із застосуванням фізико-хімічних методів дослідження. Цього року ми ще й повітря аналізували! А ще діти під час таких зустрічей дізнаються про нові для них професії, які можна опанувати в стінах КПІ ім. Сікорського.
Бортництво - це той напрямок в експедиції ЮНЕКО, який ми почали розвивати кілька років тому. За цей час відвідали садиби пасічників села Рудка та хуторів поблизу нього. У регіоні цей пр  омисел зберігся практично у первозданному вигляді. Бортники "глядять пчьол", розвішують "ловушки" і збирають смачний мед так, як робили їхні батьки, діди, прадіди. Вуликам-довбанкам, які стоять просто неба, понад сотня років. Завершується екскурсія дегустацією лісового меду.
Значну допомогу у проведенні заходу завжди надає Рівненський природний заповідник. Заступник директора з наукової роботи Ростислав Орестович Журавчак не пропустив жодної експедиції. У 2019 році він провів захоплюючий та пізнавальний вечір кільцювання птахів. Цей майстер-клас запам’ятався юним дослідникам. Багато хто згадував про нього на останньому табірному вогнищі, як про подію, що найбільше вразила у експедиції.
Перебування в таборі допомагає професійному самовизначенню учнів. Юннати мають можливість ознайомитись з особливостями та умовами праці зоолога, орнітолога, ботаніка, лісівника, еколога. Дехто з учасників визначається з ВУЗом, в якому буде продовжувати своє навчання.

- З якими проблемами найчастіше стикається табір?
На жаль, щороку проведення експедиції стоїть під питанням. Проблема у браку коштів. Сьогодні такі виїзди потребують значних вкладень. Адже необхідно оплатити дорогу, харчування учасників експедиції, придбати обладнання для облаштування наметового містечка. Цього року Управління освіти і науки Рівненської обласної адміністрації пішло нам на зустріч, виділивши кошти на проведення заходу.  Маємо надію, що фінансування експедиції продовжиться і наступного року. Адже за час, проведений у таборі, учні збирають матеріал для подальшого опрацювання, а потім свої роботи представляють на обласних та всеукраїнських конкурсах еколого-натуралістичного спрямування.

- Пані Сніжано, зараз Ви маєте чудову нагоду звернутися до майбутніх юннаті в та їхніх родин, щоб Ви порадили?
Всі кажуть, що немає зараз безкоштовних гуртків, нічого безкоштовного для дітей немає і за все варто платити, це не так! В кожному місті, в багатьох селах є мережа безкоштовних гуртків потрібно тільки нас знайти, або ж елементарно поцікавитися чи є такого роду заняття у вашому населеному пункті. Педагоги шукають юннатів, з якими вони б займалися, а діти в свою чергу шукають педагогів. Потрібно знайти себе , один одного. Навколо нас є купа всього цікавого, звичайно, можна просидіти перед комп’ютером занурившись у віртуальний світ, але це не той справжній барвистий, багатогранний світ, що навколо нас. Кожного дня, під час експедиції, ми робимо якісь нові відкриття. Вони бувають дуже приємними і захоплюючими, бувають неприємними. Щось нас вражає, а щось ми розуміємо що так не можна робити, а дещо хотілося б навпаки покращити. Те що нас оточує – ніхто ще кращого не придумав ніж природа.

- Дякую, пані Сніжано за цікаву та змістовну розмову! 
Вікторія Ніколайчук,
Фахівець екоосвіти,
Рівненський природний заповідник


Дуже добре, коли діти знають чого хочуть і починають втілювати свої плани в життя ще зі шкільного віку. Учасники навчально-польового табору ЮНЕКО тому приклад. Дуже цікаво було дізнатися про враження, отриманий практичний досвід і подальші очікування цьогорічної експедиції від юних натуралістів:


     1. Дарина Пригарська, учениця Сарненської ЗОШ І-ІІІ ст. №4
ЮНЕКО – це безперечно одна з найяскравіших сторінок мого життя. Не вистачить слів та й уяви, щоб описати емоції, які отримуєш від ранкової мега-зарядки, кожного заняття по напрямку та атмосферних вечірніх зустрічей. Це незабутньо, коли засинаєш з усвідомленням того, що прожив день на повну! Табір допоміг мені відкритися і забути про страх до нових знайомств, подарував людей, які просто унікальні у своїх поглядах та інтересах, з якими я завжди знайду тему для спілкування і впевнена, ми ще не раз зустрінемося! Це місце, де ти знайдеш себе, нових друзів та нові захоплення, відкриєшся можливо з кардинально іншої сторони для себе!




2. Степан Бартош, учень Сарненської ЗОШ І-ІІІ ст. №4
Мені навчально-польовий табір ЮНЕКО дуже сподобався. Тут панує надзвичайна атмосфера, яку створюють надзвичайні люди, приїжджають сюди. Тут дуже добре годують. Ніколи не їв таких смачних страв у таборах:) Також приїжджають цікаві фахівці, які добре поєднують навчання з веселощами. Одним словом, табір є особливим.





3. Софія Алексійчук, учениця Рівненської ЗОШ І-ІІІ ст. №22
Сьогодні в Україні діє багато таборів для молоді: спортивні, розважальні, відпочинкові, тощо. Еколого-натуралістичний табір ЮНЕКО це не просто табір, куди ти їдеш відпочити, а місце де ти отримуєш знання та навички, нових друзів та багато незабутніх вражень. Мабуть, батьки не повинні хвилюватись, відправляючи дітей в цей табір, адже потрібно знати що вони потраплять в еколого-просвітницьке прогресивне середовище української молоді!





4. Ростислав Івашин, учень Сарненському
 НВК «Школа-колегіум» ім.Т.Г.Шевченка
 Всі ми чули фразу: ” Треба поєднувати приємне з корисним” і я точно знайшов місце, де цей вираз виконується на всі 100%! ЮНЕКО стало для мене величезним відкриттям, адже я перший раз зустрічаю в Україні табір, де кожен може не лише відпочивати й веселитися, а ще й навчитися чогось й реалізувати себе! А чого варті 10 днів без інтернету? Виявляється навкруги дуже зелено, все буяє, виявляється – літо набрало обертів! А в соцмережах, повірте, це все по іншому!






Немає коментарів:

Дописати коментар