ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.















З 13 по 15 червня у місті Сарни проходила науково-практична конференція з міжнародною участю «Природа Полісся: дослідження та охорона», присвячена 20-річчю Рівненського природного заповідника. Ці три дні виявилися досить насиченими, цікавими а головне – пізнавальними.
На самій конференції були присутні 48 представників із 27 наукових, природоохоронних та освітні установ України, хоча загалом до участі зголосилися 77 представників з 38 установ України, Білорусі та Алжиру.  Було заслухано 23 доповіді з питань загального функціонування природоохоронних територій Полісся, дослідження флори, фауни, абіотичного середовища Полісся, природних та антропогенних процесів які відбуваються в природних комплексах Полісся, питання рекреаційного та туристичного потенціалу Полісся.
Перший день охопив реєстрацію учасників, відкриття конференції, пленарне засідання: з вітальними словами виступили директор Рівненського природного заповідника Василь Бачук, заступник Міністра екології України Василь Полуйко, перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства Михайло Прокопчук, начальник відділу заповідної справи, екологічної мережі, моніторингу та природоохоронних заходів Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації Володимир Діковицький, а також представник науковго куратора Рівненського природного заповідника, доцент кафедри водогосподарської екології, гідрології та гідравліки Національного університету водного господарства та природокористування Ігор Гопчак. Екскурсія в Музеї природи Рівненського природного заповідника – цікавинка для учасників з інших регіонів України – зокрема були присутні представники з Івано-Франківської та Сумської областей України. Після всіх урочистостей та відкриття роботи науково-практичної конференції всі учасники та гості конференції поїхали на територію природного масиву «Сомине» Рівненського природного заповідника. Для детальнішого ознайомлення з особливостями природних комплексів заповідника організовано екскурсію науково-дослідним маршрутом протяжністю близько 4 км, під час якої наукові працівники заповідника розповіли про історію створення масиву, про особливості природних комплексів та наявне тут біорізноманіття. Завершилося ознайомлення з територією біля озера Сомине.
         Секційні засідання розпочалися 14 червня, день був дуже насиченим,  доповідачі обговорювали проблеми та загрози змін природи Полісся та в цілому України, говорили про перспективи заповідання природних територій. По закінченню відбулося прийняття резолюції в якій зазначено актуальні питання щодо збереження і дослідження природи Полісся на 5 наступних років, закриття роботи конференції.
         Третій день був екскурсійний. Гості побували в Дендропарку Березнівського лісотехнічного коледжу НУВГП,  в Музеї лісу та на екологічній стежці «Перлина Полісся».
         Підсумком конференції буде видання збірника наукових праць, до якої ввійдуть доповіді учасників, які сприятимуть в подальшому дослідження та збереженні природи Полісся.
Віримо, що проведена конференція та обговорювані питання у всіх учасників залишила позитивні враження, і знаємо що під час конференції було досягнуто одного з найголовніших – нові знайомства та налагодження співпраці з колегами в природоохоронній сфері!
Вдячні всім, хто долучився до організації та участі конференції!

Немає коментарів:

Дописати коментар