ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.
8 лютого 2020, зустріч з громадою села Старе Село проходила в рамках ознайомчого візиту команди транскордонного українсько-білоруського проєкту «Полісся — дика природа без кордонів: збереження одного із найбільших у Європі природних регіонів» для обговорення альтернативних можливостей економічного розвитку місцевих громад і зниження тиску на природні ресурси.



Це була перша зустріч у рамках економічного блоку завдань проєкту зі зниження тиску на вразливу водно-болотну систему Ольманських боліт шляхом запровадження альтернативних способів отримання прибутку громадами на основі сталого використання місцевих природних ресурсів. Загалом, ініціатива передбачає спільне розроблення життєздатних ідей для ведення малого, екологічно безпечного для природного середовища бізнесу зацікавленими місцевими громадами, допомога в підготовці бізнес-планів для обраних проєктів і сприяння у їх запуску.

Реалізацію економічного блоку координує експерт з економічного розвитку громад проєкту «Полісся — дика природа без кордонів» у співпраці з компанією «Conservation Capital», що спеціалізується на розробці фінансових та бізнес рішень для підтримки цінних природних територій у світі.

Ольманські болота — це найбільший у Європі болотний комплекс, що зберігся в природному стані, розташований у сусідній Білорусі, і має статус заказника республіканського значення. Місцевість надзвичайна багата на природні ресурси, зокрема журавлину, заготівлею яких традиційно займаються мешканці прикордонних українських сіл. Щороку Ольмани приваблюють багато українських збирачів журавлини, і за свідченням білоруських партнерів, це стає проблемою сталого збереження унікального болотного масиву.

«Для мешканців українських прикордонних сіл збір та заготівля журавлини нині чи не єдиний спосіб заробітку. І росте ця ягода у промисловій кількості на сусідньому білоруському болотному масиві Ольмани. Якщо запропонувати нашим збирачам альтернативні способи отримання прибутку й допомогти з їх реалізацією, потреба збирати ягоди у Білорусі на Ольманських болотах знизиться, і тиск на унікальну болотну систему, надіємося, можна буде суттєво зменшити», — пояснює Сергій Громов, експерт з економічного розвитку громад проєкту «Полісся — дика природа без кордонів».

Тема альтернативних бізнес-можливостей в селі виявилася актуальною. Члени громади, що зібралися на зустрічі, близько 30 осіб, з зацікавленістю вислухали попередні пропозиції Українського товариства охорони птахів і активно обговорювали пропоновані ініціативи, знайомили зі своїми напрацюваннями, проблемами та інтересами в цьому аспекті. Активісти, які вже займаються вирощуванням лохини, поділилися надбаним досвідом і проблемами, отримали консультацію від експерта з економічного розвитку громад. Усі учасники зустрічі очікують продовження розпочатого діалогу та співпраці.

***

Довідка:

Українське товариство охорони птахів (ТОП) — національна громадська організація, що займається охороною диких птахів і їхніх природних середовищ існування, створена в 1994 році. Нині Товариство є партнером BirdLife International — всесвітньої асоціації природоохоронних організацій.

Міжнародний проєкт «Полісся — дика природа без кордонів: збереження одного з найбільших у Європі природних регіонів» в Україні впроваджує Українське товариство охорони птахів у партнерстві з Франкфуртським зоологічним товариством у рамках Програми вразливих ландшафтів (Endangered landscape Programme) за фінансової допомоги фундації «Аркадія — благодійний фонд Пітера Болдвіна та Лісбет Раузин». Партнерами проєкту є British Trust for Ornithology (Велика Британія), Conservation Capital (Велика Британія) і громадська організація «Ахова птушак Бацькаўшчыны», партнер BirdLife у Білорусі.
Мета проєкту — створити в одному з найбільших природних регіонів у центрі Європи природну систему, екологічно спроможну формувати ландшафт і забезпечувати ефективну охорону біорізноманіття на тлі сталого управління природними ресурсами.

за матеріалами УТОП

Немає коментарів:

Дописати коментар