ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Оберігаймо болота!


2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь. Це день, з якого в 1971 році розпочала свій відлік Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, як середовища існування водоплавних птахів. Вона відома також як Рамсарська конвенція за назвою іранського міста Рамсар.



День Водно-болотних угідь - це щорічне свято, яке проводиться з метою підкреслити цінність унікальних водних комплексів та необхідність їхнього збереження.На Поліссі, окрім добре відомих озер, основна кількість води зосереджена в болотах. Болота - це надмірно зволожені ділянки земної поверхні, де ростуть вологолюбні рослини та відбувається торфоутворення. Крім боліт, до перезволожених ділянок належать заболочені ліси і чагарники, заболочені луки та заплави тощо.

Водно-болотні угіддя накопичують вологу, переводять поверхневі води у підземні, знижують рівень паводкової хвилі та збільшують тривалість паводку, що дозволяє уникнути катастрофічних наслідків. Також вони підтримують мінімальний рівень води в річках у посушливі періоди.

Також водно-болотні угіддя забезпечують помірність клімату. Густа рослинність зменшує швидкість течії, відфільтровує забруднення, а також накопичує важкі метали, пестициди та інші токсичні речовини, очищаючи воду.

Сьогодні світовий перелік включає 2 375 водно-болотних угідь загальною площею 253,614 млн. га. Серед них і наші 50 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 800 тис. га.

Багато цінних водно — болотних екосистем входить до складу природно — заповідних територій, зокрема до складу Рівненського природного заповідника включено чотири водно — болотних угіддя міжнародного значення.

UA — 1402. “Торфово — болотний масив Переброди” знаходиться у північно — західній частині України на території Дубровицького та Рокитнівського районів Рівненської області і безпосередньо межує з Білоруссю. Площа угіддя — 12, 9 тис.га. Міжнародний статус отримало 29 липня 2004 року.

Угіддя охороняється в складі Рівненського природного заповідника та разом із заказником “Ольманські болота”, який межує на півночі, формує комплекс боліт та складає найбільший болотний масив Європи, який має статус транскордонного водно — болотного угіддя міжнародного значення “Болота Ольмани-Переброди”, загальною площею 107, 2 тис. га.
Цінністю масиву є дуже обводнені, важко прохідні болота, що становлять значну частину угіддя. В Україні немає жодного іншого болотного масиву такої площі, який би цілком зберіг своєрідну рослинність та флору. Це один з найбільших резерватів рідкісних птахів в Україні. Він формує і підтримує мікроклімат, накопичує вуглець чим уповільнює розвиток парникового ефекту, акумулює радіоактивні елементи після Чорнобильської катастрофи. Забезпечує перебування 612 видів рослин і 462 видів тварин, в тому числі 92 із них мають природоохоронний статус, а підорлик великий, орлан білохвіст, очеретянка прудка та норка європейська є глобально вразливими. На території угіддя поширені 5 рідкісних рослинних угруповань, які занесені до Зеленої книги України та переліку NATURA 2000.

UA — 2274. Болотний масив Сира Погоня розташований на території Рокитнівського району між селами Більськ, Єльне та Грабунь. Площа угіддя — 9, 9 тис. га. Міжнародний статус отримало 13 грудня 2016 року.

Болотний масив є одним із найцінніших для науки болотних масивів України, оскільки лише тут наявний унікальний горбисто — мочажинний болотний комплекс, характерний для боліт тайги. Характеризується високими залісненістю й заболоченістю.

Угіддя є своєрідним регіональним стабілізатором гідрологічного режиму, оскільки розташоване в межиріччі Случа, Горині та Уборті. Також масив Сира Погоня важливий для підтримки біорізноманіття Полісся — тут зростають 625 видів рослин і перебувають 718 видів тварин, у тому числі 101 з міжнародним природоохоронним статусом. Оселища рідкісного метелика оксамитниці Ютти та дуже рідкісного виду бабок — зеленотілки північної на Західному Поліссі знайдені лише тут. На території також гніздяться рідкісні птахи — змієїд, кульон великий, а також зареєстровано найвища щільність гніздування журавля сірого.

UA — 2275. Болотний масив Сомине розташований на території Сарненського району між селами Карасин, Пугач і Томашгород. Площа — 10, 8 тис. га. Міжнародний статус отримало 13 грудня 2016 року.
Болотний масив є частиною найбільшого в Україні болотного масиву Кремінне. Значну частину угіддя займають осоково — сфагнові болота. На території розташоване також однойменне озеро Сомине з максимальною глибиною 13 м.

Сомине є домівкою для 788 видів рослин і 609 видів тварин, у тому числі 89 з природоохоронним статусом, серед яких особливо цінним є рідкісний і вразливий підорлик великий. Шолудивник королівський, щитолисник звичайний, а також сон широколистий, що належать до багатої флори масиву, зростають лише тут.

UA — 2281. Біле озеро та болото Коза-Березина розташований на території Володимирецького району між селами Озерці та Більська Воля. Межують з Волинською областю та розташованим поруч Рамсарським ВБУ “Черемське болото”. Площа — 8 тис. га. Міжнародний статус отримало 25 січня 2017 року.
Ці угіддя підтримують гідрологічний режим у межиріччі Прип'яті, Стоходу та Стиру. Болото Коза та мала річка Березина є реліктовою долиною, якою стікали води під час танення льодовика. Тут представлені всі основні типи болотної рослинності, притаманні болотам Полісся. Важливою складовою угіддя є озеро Біле карстового походження з максимальною глибиною 24 м.
Угіддя вирізняється особливим біорізноманіттям — тут зростають 904 видів рослин і перебувають 548 видів тварин, у тому числі 125 із міжнародним природоохоронним статусом. Унікальними є місця зростання баранця звичайного, осоки дводомної, зелениці сплюснутої, реліктової водної рослини — молодильника озерного, місця гніздування гоголя, глушця, лелеки чорного та журавля сірого.

За пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь у цьому році відзначається під девізом “Водно-болотні угіддя і біорізноманіття”. Ця тема вибрана, щоб привернути увагу людства до збереження біорізноманіття водно — болотних угідь та його стану. Останні оцінки показують глобальне зниження рівня біорізноманіття, при цьому водно-болотні екосистеми зникають утричі швидше ніж ліси. Вважається, що близько 40 % світових популяцій рослин і тварин живуть та розмножуються у водно-болотних угіддях, деякі ендемічні види живуть лише в межах певних водно-болотних угідь, існування більшості видів риб та амфібій на певних стадіях життєвого циклу можливе лише у межах водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя є надзвичайно важливими територіями для мігруючих водоплавних видів птахів.

Поліпшення та збереження водно-болотних угідь можливе лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення.
Сподіваємося, що Ви приєднаєтеся до нас і зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для усіх людей водно-болотних угідь.

підготувала
Ольга Мосійчук
фахівець з екологічної освіти
Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар