ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

    3 березня — Всесвітній день дикої природи

          3 березня — день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення  проголошено Всесвітнім днем дикої природи (CITES). Цей день був започаткований 20 грудня 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції відзначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту.
         Таким чином, прийнявши резолюцію, що проголошує 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, 193 члени Генеральної Асамблеї ООН акцентуюь на цінності дикої природи та усіх її мешканців для людства. Серед учасників і Україна, яка приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення 14 травня 1999 року.
         В руслі цих світових процесів Україна, яка взяла на себе низку міжнародних зобов'язань в екологічній сфері.
         Відзначення згаданого міжнародного дня покликане, зокрема:
        привернути увагу до проблем браконьєрства;
        віддати належне цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення для забезпечення сталого розвитку та добробуту людини.
У2020 році Всесвітній день дикої природи проходить під гаслом “Підтримуємо все життя на землі”.
         Тому, з метою збереження у природному стані типових та унікальних природних комплексів Українського Полісся був створений Рівненський природний заповідник. Його територія є неповторною і багатою на рідкісні види рослин і тварин. Загалом фауна заповідника нараховує понад 1500 видів тварин та близько 1300 рослин.
         Фауна заповідника налічує 91 вид, занесені до Червоної книги України зокрема - норка європейська, рись звичайний, підорлик великий, журавель сірий, сова бородата, лелека чорний, очеретянка прудка і інші.
          Флора заповідника налічує 51 вид, занесені до Червоної книги України зокрема - цибуля ведмежа, росичка середня, журавлина дрібноплода, 6 видів орхідних і інші.
         Турбота про природу - запорука цивілізованого суспільства, тому формування екологічної культури є вирішальним чинником в гармонізації відносин суспільства і природи. Нам з вами необхідно зберегти природні багатства Полісся і внести вагомий внесок у розвиток найцінніших природних куточків природно-заповідного фонду Рівненської області і загалом України, що допоможе зберегти світ рідної природи, сприятиме вихованню поваги та дбайливого ставлення до існуючої дикої флори та фауни.
         Є багато людей, в яких професія повязана з дикою природою, вони охороняють, вивчають, досліджують, однак в наш час добре було б щоб про природу дбав кожен. Отже, сподіваємося, що в цей день людство ще раз згадає про дику природу.

                                                                                        Ольга Мосійчук
фахівець з екологічної освіти
                                                                                         Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар