ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Збережемо первоцвіти!
            З приходом перших весняних днів з під снігу пробиваються первістки оновленої землі, тендітні квіти – вісники весни. Ранньоквітучі рослини – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів, які розтеляються немовби барвистий килим – цибуля ведмежа, сон розкритий, первоцвіт весняний, проліска, анемона, фіалка, ряст...
            Здається грунт у весняному лісі вкривається тонкою мереживною різнобарвною скатертиною.
            Першоцвіти ще мають назву весняні ефемероїди (грец. "ephemeros" – одноденний) через короткий період цвітіння (рослини швидко проходять всі етапи вегетації, допоки їх місцезростання ще не затінені листям деревних порід).
          На жаль, з кожним роком все менше й менше залишається їх у наших лісах. Ось чому багато з цих рослин занесені до Червоної книги України.
          Чому ж не можна зривати першоцвіти:
      ранньоквітучі рослини, незважаючи на їх здатність цвісти під снігом, мають складний і довгий цикл розвитку. Багато з них, пророслих з насіння, вперше зацвітають тільки через 6-10 років;
     букети з анемон, пролісків, рясту, конвалій швидко в'януть, тому одразу втрачають красу по дорозі з лісу додому.
            Первоцвіти потребують нашого захисту. Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.

Ольга Мосійчук
фахівець з екологічної освіти
Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар