ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Весняні випалювання – загроза для усього живого!
         З настанням теплих днів люди спалюючи суху траву, влаштовують пожежі, які несуть величезну шкоду довкіллю. Суха трава - це безцінне середовище існування для живих організмів створене самою природою. Кожен акт підпалу - це є злочин проти тендітного світу природи.
         У весняних пожежах знищується велика кількість рослин, в тому числі рідкісних. Пошкодження пагонів, насіння, коренів майбутньої рослинності призводить до того, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Також, у палаючій стерні гинуть тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Пожежа вбиває багато комах, їх личинок, лялечок, а також інших дрібних тварин. Вогнем знищуються гнізда та місця кладок багатьох видів птахів. На місцях згарищ нерідко можна знайти обгорілі яйця та малих пташенят. Страждають не тільки рослини та тварини, а й самі люди. Разом з димом в легені потрапляють важкі метали та сполуки, що провокують загострення хронічних хвороб та виникнення онкологічних захворювань. Випалювання стерні і сухої рослинності посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.
         Також, наслідком випалювання трави є лісові та торф’яні пожежі. Лісові пожежі - це страшне лихо, вони знищують тварин, що живуть в лісах, збільшують вітровальність і ослаблюють лісові масиви. Лісові пожежі несуть величезні економічні і екологічні втрати. Торф’яні пожежі рухаються дуже повільно, по декілька метрів на добу, їх майже неможливо загасити. Небезпечні вони раптовими проривами вогню з-під землі і тим, що їх край не завжди помітний.
          У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки.  На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ. Подібні дії призводять до знищення біорізноманіття.
         Слід пам’ятати, що за спалювання трави передбачена адміністративна відповідальність, а за особливо великі збитки – кримінальна.
         Пожежу легше попередити, ніж загасити! Наш спільний громадянський обов’язок - шанобливо ставитись до природи та дотримуватися правил пожежної безпеки.
            Використане фото (http://ecolog-ua.com/news [дата 19.04.2019])


Юлія Костецька
фахівець з екологічної освіти
Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар