ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.
🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍Увага: змії! 🐍🐍🐍🐍
Літо – прекрасна пора для активного відпочинку. Варто пам'ятати, що сьогодні природа не тільки приймає нас у затінку, частує своїми багатствами і вражає мальовничістю краєвидів, але й несе небезпеку. Однією із них є можлива зустріч із зміями.
На території Рівненського природного заповідника поширені три види змій: гадюка звичайна, мідянка та вуж звичайний. Часто до змій відносять і веретільницю ламку, але ...
Змії насправді полохливі і вразливі. Виробництво отрути затратний процес і тому вони її всіма силами економлять. Також плазуни відіграють важливу роль у підтриманні екологічної рівноваги в навколишньому середовищі. Вони регулюють чисельність гризунів, які є носіями небезпечних для людини захворювань та шкідниками лісового та сільського господарства. Змії є їжею для багатьох птахів та ссавців. В медицині отруту гадюк використовують для виробництва ліків. Тож навіть маючи погану репутацію змії не вороги, а дуже корисні тварини.
Давайте познайомимося з ними детальніше:
🐍🐍🐍 мідянка — невелика не отруйна змія, завдовжки максимум 75 см. Забарвлення самців буває яскравого мідного відтінку. Самки переважно сірі або сірувато-коричневі з численними темними смужками, розташованими в 2 або 4 ряди вздовж тіла. Інколи смужки зливаються в зигзаг, що робить мідянку схожою на гадюку. Через це мідянок нищать. І роблять це так завзято, що мідянки занесені до Червоної книги України;
🐍🐍🐍 вуж звичайний — виростає до 1,5 м верхня частина тіла від світло-сірого до чорного кольору, може мати темніші плямки або смужки. За скронями з боків голови – дві жовті плямки. Трапляються повністю чорні особини та альбіноси. Вуж – не отруйний.
🦎🦎🦎 веретільниця ламка — насправді зовсім не змія, а безнога ящірка. Однак, її помилково вважають отруйною змією. Довжина тіла веретільниці сягає 40-50 см. На відміну від змій, вона має рухомі повіки, здатна відкидати хвоста при небезпеці. Її голова плавно і непомітно переходить в тулуб, що також відрізняє її від змій.
🐍🐍🐍 гадюка звичайна – єдиний отруйний вид змій на території Поілсся. Виростає до 90 см. Найчастіше трапляються гадюки з темним зигзагоподібним малюнком вздовж хребта на сірому або коричневому фоні, але бувають і повністю чорні особини. Отрута гадюки небезпечна для людини. Однак при укусі змія виділяє таку маленьку її кількість, що укус рідко призводить до смерті.
Щоб уникнути укусу змії необхідно:
📌 під час перебування в природі бути максимально обережними;
📌 ходити тільки по протоптаних стежках і уважно дивитися під ноги;
📌 одягати довгі штани з цупкої тканини та закрите взуття, ідеально - міцні шкіряні черевики на товстій підошві;
📌 обминати трухляві пні, повалені колоди, купи хмизу, скирти соломи, сіна тощо;
📌 натрапивши на змію, відійти на безпечну відстань. Для цього тримайте тварину у полі зору і повільно відходьте назад чи обминайте;
📌 уникати контакту. Це значить, що хапати змію руками, наступати на неї, бити палицею чи жбурляти каміння заборонено! З цієї ж причини не можна заглядати і встромляти руки в дупла дерев, попід колоди і каміння, розгрібати руками трав’яні зарості та опале листя.
Якщо гадюка таки вкусила необхідно:
📌 зберігати спокій: страх небезпечніший від отрути!
📌 утримувати потерпілого в лежачому положенні або
звести до мінімуму будь які рухи, не напружувати м’язи;
📌 обробити ранку антисептичним засобом.
📌 багато пити, особливо, гарячі напої: міцний чай, каву, бульйон;
📌 можна приймати ліки, що стимулюють серцеву діяльність або містять кофеїн;
📌 зняти кільця, ремені та інші прикраси, що можуть перешкоджати руху крові при набряках;
📌 якнайшвидше транспортувати хворого до найближчого медичного закладу.
❗️❗️❗️КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО❗️❗️❗️
Робити надрізи;
Висмоктувати отруту;
Припікати рану вогнем;
Пити алкоголь;
Накладати джгути.
Будьте уважні, бережіть себе та природу!
Юлія КОСТЕЦЬКА


Немає коментарів:

Дописати коментар