ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

                                           





                                      












                 Непоправна шкода природі

         Чи задумувались ви: як легко вплинути на свідомість людини? Дехто скаже дуже легко. Політики, артисти, блогери завдяки телебаченню, ЗМІ, інтернет ресурсам з легкістю нав’язують свої думки. І в результаті люди розділяють їх погляди, купують відомі бренди, приймають участь в акціях та інше.

         А з іншої сторони, щороку восени та на весні телебачення, преса, фейсбук, інстаграм «тріщать» інформацією про небезпеку випалювання сухої трави, і що? З року в рік, одне і те ж.

         Випалювання стерні, сухої рослинності призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

         Спалювання сухої рослинності знищує мікрофлору ґрунтів, погіршує структуру та збіднює їх; призводить до посилення процесів водної та вітрової ерозії земель, що в свою чергу призводить до деградації ґрунтів та інших негативних наслідків; може призвести до пожеж у лісосмугах та лісах, завдаючи великої шкоди природному середовищу.

        Весняні випалювання шкодять не лише довкіллю, але і здоров’ю людини: поширення ракових захворювань, хвороб легень, різного роду алергій та інше.

        Велика шкода довкіллю, загроза життю людини, спалені села, ліси..., великі штрафи, масштабні негативні наслідки не можуть ВПЛИНУТИ на свідомість людини.

        Суха трава - це безцінне середовище існування для живих організмів створене самою природою. Кожен акт підпалу - це є злочин проти тендітного світу природи.

   Слід пам’ятати, що за спалювання трави передбачена адміністративна відповідальність, а за особливо великі збитки – кримінальна.

          Пожежу легше попередити, ніж загасити!

       Наш спільний громадянський обов’язок - шанобливо ставитись до природи та дотримуватися правил пожежної безпеки.

                                                                                                        Юлія Костецька

                                                                                     фахівець з екологічної освіти

                                                                      Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар