ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 


       Першоцвіти - вісники весни!!!

Першоцвіти після холодної зими приносять величезну втіху для очей та душі. Прогулянка до весняного лісу – просто спокуса. Руки так і тягнуться до перших весняних квітів, але не поспішайте рвати це чудо! При збиранні першоцвітів ми з вами не задумуємося якої шкоди завдаємо природі, а саме не даємо можливості рослинам утворити насіння. Ні сніг, ні сильні морози не знищують ці добре пристосовані рослини. Кожна зірвана стебелинка з трьома першоцвітами несе за собою знищення 45 – 60 насінин. Поступово втрачається велика кількість цих чудових пахучих дарів природи, серед яких цибуля ведмежа, сон розкритий, первоцвіт весняний, пролісок, анемона, фіалка та ряст. Деякі з них належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги та потребують охорони. Торгівля першоцвітами (продаж та купівля) є порушенням законів України « Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України».

Першоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає «скороминучий», «швидкоплинний». Така назва першоцвітів пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичують в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою.

Тому просимо Вас, щоб перед тим як зірвати квітку Ви задумались!!! Пам’ятайте, що першоцвіти занесені до Червоної книги України, а зірваний букет квітів не принесе насолоди, хіба що смуток, бо вони швидко зів’януть. Мертві першоцвіти не можуть бути символом радості і прикрашати свято. Роль окраси вони можуть відіграти лише будучи живими у природному середовищі. Тож давайте берегти красу, що дарує нам природа!!!

Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Ольга Позняк

Немає коментарів:

Дописати коментар