ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Журавлина – наше багатство!



       Незабаром розпочнеться період заготівлі журавлини, коли люди масово їдуть у болотні угіддя, щоб поповнити родинні бюджети.

Журавлина - смачна і корисна ягода, що володіє багатьма цінними якостями. Росте на заболочених ділянках де ґрунт покритий мохом. Це вічнозелена рослина з маленьким листям та темно-червоними, соковитими, кислими на смак ягодами. В Україні її можна зустріти у Карпатах і Закарпатті, у Рівненській, Чернігівській, Житомирській областях.

Збір журавлини

Перший і основний сезон – це вересень. В цей час ягода вже червона, але до кінця ще не дозріла. Вона тверда і пружна, а тому придатна до тривалого зберігання.

Вдруге на збір журавлини слід виходити після перших морозів. Як правило, це період пізньої осені – листопад. В цей час ягода дозріває повністю, стає більш корисною і смачною.

Третій сезон збору журавлини настає ранньою весною. Ягоди, що з’явилися із-під снігу, втрачають значну частину запасів вітаміну С, стають солодкими. Термін зберігання такої журавлини не великий.

Збирати можна не всюди

            Часто люди не звертають уваги на таблички з попередженням про те, що територія охороняється законом та з подивом дізнаються, що їм чогось не можна робити в доступних, здається місцях: лісах, біля водойм чи в болотах.

            Господарська діяльність людини змінює навколишнє середовище. Щоб від цього не постраждали цінні екосистеми, держава захищає їх певним режимом охорони. Згідно ст.16 Закону України про природно-заповідний фонд на території Рівненського природного заповідника забороняється: збір та заготівля кормових трав, лікарських та інших рослин, квітів, насіння та ягід. Порушники притягуються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної, і навіть кримінальної відповідальності.

        Є правила збору журавлини. Насамперед її бажано збирати вручну, не використовуючи різноманітні технічні пристосування, що пошкоджують коріння рослини, пагони,  знижують урожайність на наступний рік. А краще збирати вранці та у вечірні години при сухій погоді і помірній температурі. На одне і те ж місце збору потрібно навідуватися через день. Зібрані ягоди необхідно прибирати подалі від сонця і в прохолодне місце. В іншому випадку вони втратять не тільки вигляд, але і смак, а також значну частину корисних речовин. Також кошик бажано прикрити тонкою тканиною або рушником

                                                           Корисні властивості

     У складі ягоди в значній кількості міститься вітамін C, тому вживання її в їжу допомагає людині краще протистояти різним захворюванням, особливо простудних.

     Рекомендується їсти журавлину і людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів. Корисні як самі ягоди, так і відвари з них, морси, соки. Це допоможе як сечогінний засіб, хто має проблеми з запалення нирок і сечовивідних шляхів, лихоманкою, і згортанням крові, гіпертонією, серцевою недостатністю.

     До всього, в її складі міститься велика кількість калію, який відповідає за міцність судин.

Ягода може нашкодити

     В основному журавлина протипоказана алергікам, які мають індивідуальну непереносимість цієї ягоди. У жодному випадку не їжте її, якщо маєте виразку або гастрит з підвищеною кислотністю.

     Стоматологи, у свою чергу, попереджають, що надмірне вживання «кислого лікаря» у їжу може негативно позначитися на емалі зубів.

 

     Отже, зрештою, що журавлина – справді цінна і корисна для нашого здоров’я дика ягода. Її позитивний вплив на людський організм і лікувальні властивості вже давно доведено. Але не забувайте, що слід збирати журавлину в дозволених місцях, не завдаючи шкоди ні собі, ні природі.

 

 

 

Юлія Костецька

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар