Журавлина
– наше багатство!
Незабаром розпочнеться період заготівлі журавлини, коли люди масово їдуть у болотні угіддя, щоб поповнити родинні бюджети.
Журавлина - смачна і корисна ягода, що володіє багатьма
цінними якостями. Росте на заболочених ділянках де ґрунт покритий мохом. Це вічнозелена рослина з маленьким листям та темно-червоними,
соковитими, кислими на смак ягодами. В Україні її можна зустріти у Карпатах і
Закарпатті, у Рівненській, Чернігівській, Житомирській областях.
Збір журавлини
Перший і основний сезон – це вересень. В цей час ягода
вже червона, але до кінця ще не дозріла. Вона тверда і пружна, а тому придатна
до тривалого зберігання.
Вдруге на збір журавлини слід виходити після перших
морозів. Як правило, це період пізньої осені – листопад. В цей час ягода
дозріває повністю, стає більш корисною і смачною.
Третій сезон збору журавлини настає ранньою весною.
Ягоди, що з’явилися із-під снігу, втрачають значну частину запасів вітаміну С,
стають солодкими. Термін зберігання такої журавлини не великий.
Збирати можна не всюди
Часто люди не звертають уваги на
таблички з попередженням про те, що територія охороняється законом та з подивом
дізнаються, що їм чогось не можна робити в доступних, здається місцях: лісах,
біля водойм чи в болотах.
Господарська
діяльність людини змінює навколишнє середовище. Щоб від цього не постраждали
цінні екосистеми, держава захищає їх певним режимом охорони. Згідно ст.16 Закону України про
природно-заповідний фонд на території Рівненського
природного заповідника забороняється: збір та заготівля кормових трав,
лікарських та інших рослин, квітів, насіння та ягід. Порушники притягуються до
дисциплінарної, адміністративної, цивільної, і навіть кримінальної
відповідальності.
Є правила збору журавлини.
Насамперед її бажано збирати вручну, не використовуючи різноманітні технічні
пристосування, що пошкоджують коріння рослини, пагони, знижують урожайність на наступний рік. А краще
збирати вранці та у вечірні години при сухій погоді і помірній температурі. На
одне і те ж місце збору потрібно навідуватися через день. Зібрані ягоди
необхідно прибирати подалі від сонця і в прохолодне місце. В іншому випадку
вони втратять не тільки вигляд, але і смак, а також значну частину корисних
речовин. Також кошик бажано прикрити тонкою тканиною або рушником
Корисні властивості
У складі ягоди в значній кількості
міститься вітамін C, тому вживання її в їжу допомагає людині краще протистояти
різним захворюванням, особливо простудних.
Рекомендується їсти журавлину і людям із
захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів. Корисні як самі ягоди, так і
відвари з них, морси, соки. Це допоможе як сечогінний засіб, хто має проблеми з
запалення нирок і сечовивідних шляхів, лихоманкою, і згортанням крові, гіпертонією,
серцевою недостатністю.
До всього, в її складі міститься велика
кількість калію, який відповідає за міцність судин.
Ягода може нашкодити
В основному журавлина протипоказана
алергікам, які мають індивідуальну непереносимість цієї ягоди. У жодному
випадку не їжте її, якщо маєте виразку або гастрит з підвищеною кислотністю.
Стоматологи, у свою чергу, попереджають, що
надмірне вживання «кислого лікаря» у їжу може негативно позначитися на емалі
зубів.
Отже,
зрештою, що журавлина – справді цінна і корисна для нашого здоров’я дика ягода.
Її позитивний вплив на людський організм і лікувальні властивості вже давно
доведено. Але не забувайте, що слід збирати журавлину в дозволених місцях, не
завдаючи шкоди ні собі, ні природі.
Юлія Костецька
фахівець з екологічної освіти
Рівненського природного заповідника
Немає коментарів:
Дописати коментар