ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

                                           


                Всесвітній день журавля

Щороку у другу неділю вересня люди відзначають Всесвітній день журавля.

Вперше День журавля відзначили у 2002 році у США. Вболіваючи за спасіння зникаючого виду американського журавля, вчені-екологи підкладали його яйця у гнізда журавлів інших видів, які відправлялись на гніздування у безпечні місця. День, коли на гніздування відправився цілий виводок врятованих птахів, було оголошено новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, які охороняють природу. Власне свято у різних країнах супроводжується фестивалями, акціями, конкурсами та фотовиставками, присвяченими журавлям. Свято покликане привернути увагу всього світу до загрози зникнення цих птахів.

Журавлі – одні з найулюбленіших у народі птахів. Адже поети, письменники, композитори склали немало віршів, пісень, казок, байок, розповідей про журавлів, їх вірність, відданість один одному, оспівували сум прощання з Батьківщиною та радість зустрічі знову з рідним краєм, показували їх благородними та розумними. А багато творів про журавлів пов'язані з трагедіями життя та безсмертям людського духу з успадкуванням найкращих людських якостей кожним поколінням, що приходить на землю. Саме відліт журавлів наче символізує настання осінньої пори.

На сьогоднішній день в світі налічується 15 видів журавлів. В Україні гніздиться 2 види – журавель сірий та журавель степовий. Вони обидва занесені до Червоної книги України. Сірий журавель селиться на Поліссі в тому числі у Рівненському природному заповіднику, обираючи сильно зволожені луки і заболочені території, в заплавах рік та по берегах озер, де по сусідству розміщені зарості вільхи. Однак у пошуках харчів часто прилітає на поля та пасовища, поїдаючи журавлину, брусницю, різноманітне насіння, особливо злаки. Інколи може полювати на дрібних тварин – жаб, ящірок, змій. А журавель степовий гніздиться на ділянках без рослинності чи з розрідженим травостоєм, а саме у цілинному степу, на пасовищах, сільськогосподарських ланах та перелогах.

Природними ворогами журавлів, а особливо пташенят є лиси, собаки, вовки, кабани та великі хижі птахи, такі як орлан – білохвіст, беркут, пугач. Однак найбільших збитків популяція журавлів зазнає від людей. Вирубування лісу, осушування водно-болотних угідь, браконьєрський відстріл заради розваги чи екзотичного м'яса — дуже впливає на кількість гніздових пар і успішність розмноження цих птахів. Це призводить до падіння чисельності сірого журавля в Україні.

Журавель – птах відомий, його легко помітити і відрізнити під час осінніх перельотів. Здійснюючи переліт зграя вишиковується характерним клином, даючи про себе знати голосним курликанням. В Україні з вересня також вже можна побачити перші зграї журавлів. Більшість українських журавлів летять до Туреччини, Ізраїлю та країн Африки.

Давайте збережемо цих птахів, тому що вони є символом Полісся та Рівненського природного заповідника!

Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Богдана Деркач

1 коментар:

  1. Природу слід берегти однозначно!
    Пропоную обмінятись постійними посиланнями на блоги на відповідній сторінці "посилання": https://musicvsfilms.blogspot.com/p/link-exchange.html

    ВідповістиВидалити