ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Не пали – компостуй!

         За вікном панує осінь - період прибирання опалого листя та рослинних залишків, і тому вкотре нагадуємо про негативні наслідки для довкілля від самовільного випалювання. Обираючи, ніби, найпростіший для себе спосіб: спалювати органічне сміття, ми завдаємо непоправну шкоду довкіллю. Під час горіння сухої трави, листя виділяється безліч шкідливих речовин, від яких потерпають усі, хто змушений вдихати ці речовини. Спалювання сухої рослинності - це злочин проти природи, який завдає шкоди рослинам, птахам, комахам, тваринам, ґрунтам та здоров’ю людей.

         Найкращий спосіб боротьби із органічним сміттям – компостування. Завдяки цьому процесу органічні відходи можна не викидати у загальний смітник, а використати, і отримати органічне добриво і, навіть, поживний ґрунт для квітів чи городини. Для цього потрібно просто викопати у дворі яму, і згребти в неї листя, шар за шаром. Між шарами можна кидати інші органічні відходи: лушпиння від овочів, фруктів, яєчну шкаралупу, папір. Раз у декілька тижнів купу варто зволожувати і розпушувати, щоб пришвидшити процеси гниття й вирівняти рівень вологості. За кілька місяців отримаєте пухкий темний матеріал, якісне добриво для саду чи городу.

         Бережімо себе та дбаймо про довкілля!

                                                                                                     Юлія Костецька

                                                                                  фахівець з екологічної освіти

                                                                        Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар