ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 Сортування сміття — дорога в майбутнє

Ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Піклування про чистоту навколишнього середовища має бути справою кожного. Принаймні для тих, хто живе не одним днем, і хоче залишити для нащадків свій дім Землю у чудовому стані. На сьогоднішній день сучасна людина споживає в рази більше, ніж її предки. Щороку обсяги споживання зростають, а разом з ними зростає і кількість відходів. В даний час проблема забруднення є не просто тимчасовими труднощами - це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати.

Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється. Проблема не сортованого сміття стоїть перед людством, мабуть, з того самого часу, як воно з’явилося на землі, і чимдалі, тим вона стає серйознішою і гострішою.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін. Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах, адміністративних спорудах, кінотеатрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках, школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях.

Але вихід є, якщо кожна людина почне із себе. І свідомо ставитиметься до правильного сортування сміття. Слід зазначити, що сміття поділяються на різновиди, ми повинні це знати з метою правильного сортування.

Різновиди сміття та правильність їх сортування:

Макулатура. Сюди відносять книжки, газети, паперове пакування та ін.. Для того, аби зекономити простір, картонні та паперові вироби потрібно зробити максимально пласкими, а потім скласти у паперовий пакет або ж зв’язати шнурком.

Потрібно знати, що макулатурою не вважається: квитанції, коробки від сигарет, tetra pak, продукти які вже проходили переробку раніше, різна забруднена та волога паперова сировина.

Tetra Pak – це багатошарові упакування з поліетилену, картону чи фольги. Його слід ретельно вимити із середини та стиснути.

Поліетилен: пакети для продуктів, рукавички, стрейч плівка. Ущільніть поліетилен та складіть у такий же пакет.

Пластик. Всього існує сім різновидів пластику, 5 з них підпадають під переробку. Аби зрозуміти, до якого типу належить пластикова річ, слід пригледітись до маркування. Там ви побачите трикутник з цифрою від одного до семи, деколи в маркуванні зустрічаються тільки букви. Якщо маркування немає, або ви побачили на ньому цифри 7 або 3 – такі предмети не підлягають перероблянню.

Метал: консервні банки, кришечки, інші предмети з металу. Їх потрібно відчистити від бруду та добре стиснути.

Скло: пляшечки від лікарських та косметичних засобів, питва, і т.д. Бите скло також можна віддати на переробку. Не переробляється порцеляна, а також особливо міцне скло (яке витримує сильні удари і високу температуру).

Відходи, що містять у своїй хімічній структурі токсичні речовини: енергозберігаючі лампи, термометри із ртуттю, акумулятори, розчинники, фарби. Таке сміття не можна викидати у звичайний смітник.

Органіка: дерево, рослини, харчові залишки. Якщо ви проживаєте у приватному будинку, такі відходи можна утрамбовувати, якщо у квартирі – викидати у спеціальний або загальний бак.

На перший погляд сортування сміття здається складною справою. Але, якщо потренуватись усією сім’єю, класом, робочим колективом та добре запам’ятати описані вище типи відходів, то можна легко цьому навчитися та перетворити сортування в надзвичайно корисну звичку. А також допомогти навколишньому середовищу зберегти свій природний стан та запобігти екологічній катастрофі. Екологічна свідомість починається з кожного з нас. Здорове майбутнє наступних поколінь в наших руках!


Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Позняк О. І.

Немає коментарів:

Дописати коментар