ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Найбільш поширені отруйні кімнатні рослини

       
    Неможливо собі уявити затишний будинок чи квартиру без кімнатних рослин. Вони не тільки прикрашають простір, але й виконують важливу функцію: очищення повітря і збагачення його киснем.

Світ кімнатних рослин дивовижний і різноманітний. Нерідко знайомство з ними перетворюється на улюблене захоплення на все життя. Однак слід знати, що багато рослин, причому самі оригінальні і екзотичні – отруйні та представляють серйозну небезпеку для дітей, домашніх тварин і навіть дорослих людей. Цікавість дітей та домашніх тварин до оточуючого світу, часто закінчується не бажаними наслідками. Отруйною може бути як вся рослина в цілому, так і лише деякі її частини: ягоди, квіти, коріння, цибулини, листя, сік, пилок.

         Найпоширенішими представниками отруйних кімнатних рослин є:

Ø Азалія. Азалію ще називають королевою домашніх рослин за її надзвичайну красу та примхливість. Але вона ще і небезпечна «королева», її листя містять отруйну речовину глікозид. При потраплянні до організму ця речовина викликає отруєння. У будь-якому випадку розміщувати горщики з цією квіткою потрібно в місцях, недоступних для дітей і домашніх тварин.

Ø Дифенбахія. Популярну домашню рослину дифенбахію можна зустріти у багатьох квартирах, офісах, лікарнях і навіть у дитячих садках. Останній факт викликає у знаючих людей сильне здивування, оскільки дифенбахія як типовий представник сімейства ароїдних досить отруйна. Отрута міститься в усіх зелених частинах рослини і може викликати сильну алергічну реакцію, почервоніння шкіри і сльозоточивість навіть у дорослої людини.

Ø Монстера. Завдяки значним її розмірам монстеру найчастіше можна побачити у громадських місцях. Однак ця рослина не рідкість і в звичайних квартирах. Радимо пам’ятати, що в його листі міститься вкрай отруйна речовина, яка при потраплянні на слизову може викликати сильну токсичну реакцію.

Ø Цикламен, або альпійська фіалка. Альпійська фіалка досить часто зустрічається на підвіконнях любителів квітів. Ця рослина з ніжними квітами, що виділяють приємний аромат. Небезпечними в цій квітці є тільки бульби, що містять сильну отруту.
Ø Клівія. Ця дуже красива кімнатна рослина з яскравими квітами оранжевого кольору незважаючи на свою привабливість містить сильнодіючу речовину, яка може викликати параліч.

Ø Фікус – це найнебезпечніша рослина в нашому списку. Цей представник домашньої флори небезпечний виключно з тієї причини, що є сильним алергеном. Необхідно також дотримуватися обережності при контакті з соком цієї рослини – він може викликати як подразнення шкіри, так і опік.

Ø Герань. Багато хто чув про корисні властивості герані, це відмінний природний антисептик, але поряд з цим володіє сильним ароматом, який викликає астматичний кашель і алергічні симптоми. Вживання протипоказане вагітним, дітям.

Ø Молочай прекрасний, який також називають Віфлеємська зірка завдяки здатності розквітати на католицьке Різдво. Незважаючи на привабливий вигляд, всі рослини сімейства молочайних відносяться до одних з найбільш отруйних через що міститься в них молочного соку. При попаданні на шкіру цей сік білого або прозорого кольору може викликати опік, виразки і запалення, при внутрішньому вживанні – важкі отруєння. Наслідком потрапляння в очі може бути повна втрата зору.

    Список небезпечних кімнатних рослин насправді дуже великий. Якщо серед них є ваші улюбленці звичайно ж, це не означає, що потрібно негайно викинути такі рослини. Необхідно доглядати за ними з обережністю. При обрізанні та пересадці користуйтеся гумовими рукавичками, після найменшого контакту з квітами ретельно вимийте руки.

Бережіть себе та своїх рідних, уважно підходьте до вибору кімнатних рослин, якщо у вас є маленькі діти або тварини!

                                                                                    




Юлія Костецька

                                                                                   фахівець з екологічної освіти

                                                                    Рівненського природного заповідника

 

Немає коментарів:

Дописати коментар