ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 


Збережи ялинку, не рубай її!

Незабаром новорічні свята, які з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Ялинка – незмінний атрибут Нового року та Різдвяних свят. Всі сім’ї за традицією прикрашають ялинки, створюючи новорічний настрій в наших домівках. Кожного року, за офіційною статистикою, до новорічних свят в Україні незаконно вирубуються мільйони молодих саджанців сосни, ялини та ялиці, ще сотні тисяч дерев варварським чином позбавляються верхівки (зовні схожої на молоде деревце).

Не потрібно забувати про те, яку важливу цінність несуть хвойні рослини для навколишнього середовища та для життя людини, а також вони є домівкою для багатьох звірів. Незаконне рубання новорічних ялинок несуть велику шкоду природі та збитки для держави. Отже, потрібно подумати, як ефективно використовувати хвойні рослини та запобігти винищенню лісових красунь. В першу чергу потрібно задуматись над тим, як можна відсвяткувати Новорічні та Різдвяні свята використавши альтернативу живій ялинці.

Придбати ялинки та сосни можна в усіх лісогосподарських підприємствах області. Такий спосіб мінімізує шкоду для навколишнього середовища. Окрім того працівники державних лісогосподарських підприємств також реалізують ялинки в горщиках. Заготівля новорічних ялинок проходить у формі рубок догляду за насадженнями, коли прибираються такі, які відстали в рості дерева, та спеціально створені плантації новорічних ялинок, де на кожну ялинку є спеціальний дозвіл, оснащені захисними бирками для електронного обліку, які унеможливлюють обіг дерев, отриманих злочинним браконьєрським шляхом. Бирка зі штрих-кодом містить інформацію про походження деревця. Та найвідоміша альтернатива живій ялинці – штучна ялинка. Одна з її головних переваг — можна використовувати багаторазово.

Напередодні новорічних свят Рівненський природний заповідник нагадує про штрафи та покарання, які чекають на порушників. Згідно закону про Природно-заповідний фонд передбачено сплату відшкодування та кримінальна відповідальність. Розмiр відшкодування буде залежати від місця скоєння незаконної рубки хвойних дерев (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня. Зокрема, якщо рубка здійснена в грудні-сiчнi дерева до 41 року, то за одне хвойне дерево діаметр якого біля шийки кореня складає до 10 см, треба буде сплатити в межах населених пунктів 328 грн. за відшкудування і на територіях ПЗФ поза населеним пунктом - 246 грн, а хвойне дерево, діаметр якого 14,1-18 см, обійдеться порушнику у 1496 грн. в межах населеного пункту. Крім того, Рівненський природний заповідник наголошує, що кримінальний кодекс України також визначає покарання за "незаконну порубку або незаконне зберiгання, збут лісу”, які вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших лісах, які знаходяться під особливою охороною караються штрафом від 1500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (25500-34000 грн.) доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років. Якщо ці дії спричинили тяжкі наслідки, то порушник чи група осіб можуть отримати позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Отже, щоб прикрасити оселю до новорічних та Різдвяних свят можна не завдаючи шкоди природі. Вибирайте ялинку, яка принесе не лише задоволення вашій сім’ї, але й не зашкодить довкіллю. Бажаємо щасливих новорічних та Різдвяних свят!

Богдана Деркач

 фахівець з екологічної освіти

Павло Тишков

інженер з охорони природних екосистем

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар