ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 


Великий зимовий облік птахів

Наближається важлива екологічна дата - Великий зимовий облік птахів, який традиційно проводять щороку в останні вихідні січня. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів. Щороку зростає кількість людей в Україні, які цікавляться птахами й прагнуть їм допомогти. І це дуже тішить, адже природа, особливо в теперішній техногенний період потребує нашої допомоги.

А навіщо взагалі спостерігати за птахами? Спостереження за птахами — захопливе заняття, що підвищує нашу обізнаність і розуміння процесів, які відбуваються в дикій природі. Навичок спостережень за птахами та визначення видів у природі набути нескладно. Птахи є представниками найбільш чисельної групи тварин, невід’ємною частиною багатьох екосистем. Вони захоплюють нас своїм різноманітним забарвленням, милозвучними піснями й вмінням літати. Спостерігаючи за птахами, можна багато чого дізнатись про їх життя та поведінку, а також поглибити свої знання про їх видове різноманіття. Найчастіше серед зимуючих птахів яких ми можемо побачити у нас на Поліссі є: ворона сіра, галки, граки, горобці, дятли, синиці, сойки, сороки, снігурі, омелюхи тощо.

Нумо допоможемо птахам взимку влаштовуючи штучні годівниці для пернатих на своїх балконах, деревах, біля будинків і в міських парках. Тут голодні птахи зможуть поласувати хлібними крихтами, насінням, горіхами, злаковими, а яскраві синички — несоленим салом.

Подбайте про птахів — і допоможіть їм пережити сувору зиму!


Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Богдана Деркач

Немає коментарів:

Дописати коментар