ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Свято природозахисників

      Чисте повітря, вода, якісні продукти, одяг, меблі, будівельні матеріали та багато іншого не можуть з'являтися без природи. Тому її потрібно цінувати та оберігати. В Україні існують та створюють різні природоохоронні об’єкти, метою яких є збереження природних комплексів із сукупністю усіх компонентів в природному стані.  

        7-го липня відзначають День працівника природно-заповідної справи України. Саме цей день для професійного свята природозахисників обрано невипадково, адже сьомого липня відзначають свято Івана Купала, яке присвячене загадковим і чудодійним силам природи.

        Тож давайте познайомимось з тими хто оберігає природу у нашому регіоні. Це колектив Рівненського природного заповідника на чолі з виконуючим обов’язків директора Олександром Янцевичом.


      Заповідник складається з чотирьох природніх масивів, що знаходяться на півночі Рівненської області. Це Білоозерський масив, що у Вараському районі, масив Переброди, Сира Погоня та Сомине розміщені на території Сарненського району. Площа заповідника становить понад 42 тис.га. Він являється найбільшим в Україні природним заповідником.

         У Рівненському природному заповіднику працюють 117 фахівців, включаючи працівників 6-ти науково-дослідних відділень та адміністрацію. Разом колектив забезпечує три головні функції: охоронну, наукову й екологоосвітню. 

        Першим напрямком роботи є охорона. Охорона природних комплексів від браконьєрів, складання протоколів на порушників, проведення роз’яснювальної роботи для населення. Встановлення шлагбаумів та попереджувальних знаків. Моніторинг територій в пожежонебезпечний період та ін


.
         Наступною функцією являється дослідження того що охороняється. Для цього існує науковий відділ, який складається зі спеціалістів різного профілю. Ботаніки, орнітологи, ентомологи проводять дослідження в межах своєї компетенції.


         Третя функція – екологоосвітня. Екскурсії, уроки, конкурси, виставки, систематична робота з населенням на сторінках Засобів Масової Інформації, в мережі інтернет та видання поліграфічної продукції все це роблять фахівці з екологічної освіти.


         У структурі заповідника також функціонує відділ матеріально-технічного забезпечення, сюди відноситься бухгалтерія, плановий відділ та господарсько-технічний.


          Усі Ми, працівники Рівненського природного заповідника, різні, але заповідник, любов до природи та до своєї роботи об’єднали нас у команду. Яка робить усе можливе для збереження природи. Адже, щодня перед нами постають нові завдання та виклики. Від виконання яких залежить збереження природної спадщини та якість життя українців.

 

 

Юлія Костецька

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар