ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

    Всесвітній день журавля

Кожного року, у другу неділю вересня, вся планета відзначає Всесвітній день журавля. У 2022 році свято припадає на 11 вересня. Мета його - привернути увагу міжнародної спільноти до загрози зникнення цих птахів.

Міжнародний День журавля відзначають в Україні, Казахстані, Туркменістані та деяких інших країнах. Свято є екологічним заходом. Вперше воно було ініційовано у 2002 році робочою групою з євразійських журавлів разом з Союзом захисту птахів. Рятуючи зникаючий вид американського журавля, вчені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які вирушали на гніздування у безпечні місця. День, коли нове виведення рідкісних птахів дружно полетів на перше гніздування, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу. Пропозиція про заснування свята була затверджена Секретаріатом Боннської Конвенції, що займається захистом багатьох представників фауни, що мігрують на південь.

Журавель– птах відомий, його легко помітити і відрізнити під час осінніх перельотів. Здійснюючи переліт зграя вишиковується характерним клином, даючи про себе знати голосним курликанням. В Україні з вересня також вже можна побачити перші зграї журавлів. Більшість українських журавлів летять до Туреччини, Ізраїлю та країн Африки. У багатьох народів цей птах є символом вірності, щастя, довгого життя. На даний час журавель став національним символом багатьох країн, зокрема нашого рідного Полісся, а його гордий силует красується в емблемах кількох авіакомпаній, природоохоронних територій, зокрема Рівненського природного заповідника.

Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Зараз популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида та Південна Америка. На сьогоднішній день в світі налічується близько 15 видів журавлів. В Україні гніздиться 2 види — журавель сірий та журавель степовий. Обидва види занесені до Червоної книги України. На Поліссі, в тому числі і у Рівненському природному заповіднику гніздиться журавель сірий, обираючи сильно зволожені луки і заболочені території, в заплавах рік та по берегах озер, де по сусідству розміщені зарості вільхи. Однак у пошуках харчів часто прилітає на поля та пасовища, поїдаючи журавлину, брусницю, різноманітне насіння. Інколи може полювати на дрібних тварин – жаб, ящірок, змій. А журавель степовий гніздиться на ділянках без рослинності чи з розрідженим травостоєм, а саме у цілинному степу, на пасовищах, сільськогосподарських ланах та перелогах. Журавлі - моногамний вид, тобто одна пара на все життя.

На жаль, в останні роки ми все рідше й рідше зустрічаємо цих великих та красивих птахі.. їх чисельність постійно знижується і тепер це рідкісні птахи в Україні. Причинами скорочення чисельності популяції журавлів є:

l  зменшення площі боліт в результаті осушення;

l  винищення птахів мисливцями;

l  використання небезпечних пестицидів;

l  винищення та розлякування в результаті бойових дій.

На даний час полювати на журавлів в Україні заборонено. Святкування Всесвітнього дня журавля припадає зі щорічним підрахунком цих птахів, що проводять у передвідлітний період. Тож потрібно бережно ставитися до цих червонокнижних великих птахів - символу Полісся та Рівненського природного заповідника. 

Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Деркач Богдана

Немає коментарів:

Дописати коментар