ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Не пали-компостуй!

Осінь – це надзвичайна, чарівна і казкова пора року. Вона приваблює своєю красою та надихає, аж поки не розпочинається масовий процес спалювання населенням опалого листя. Господарювання та прибирання на городах, подвір’ях, прилеглих територіях досить часто завершується вогнищами, що несуть велику небезпеку як для екології так і для здоров’я людини.

Вдихання диму від спалювання опалого листя та залишків рослинності завдає негативних наслідків здоров’ю людини. Тліюче листя виділяє чадний газ, який зв’язується із гемоглобіном крові та блокує постачання кисню до тканин організму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати в людини ракові захворювання. Окрім того, дим від такого багаття може подразнювати слизові оболонки очей та носоглотки людини.

Спалювання сухої рослинності - це злочин проти природи, який завдає шкоди рослинам, птахам, комахам, тваринам. В сухому листі й траві згорають комахи, руйнується верхній ґунтово-рослинний покрив, важливий для росту рослин. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ. Цей покрив накопичує продукти спалювання, зокрема токсини та важкі метали. При гнитті листя, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт. При згорянні утворюється зола, яка є дуже поганим добривом. Вогонь знищує насіння і коріння трав’яних рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів, а також верхні частини їх коріння. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, зокрема в прилеглих лісових масивах.

За самовільне спалювання сухої трави та інших рослинних залишків передбачена адміністративна відповідальність, а за особливо великі збитки – кримінальна (громадянам штраф від 3 060 до 6 120 грн., а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 грн.).

Найкращою альтернативою боротьби із органічним сміттям є метод компостування. Він є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить здоров’ю людині та довкіллю, а лише приносить користь. Адже коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом. Для цього необхідно викопати яму і згребти в неї листя шар за шаром. Між ними можна кидати й інші органічні відходи: гній, лушпиння картоплі та інших овочів і фруктів, яєчну шкарлупу, папір. Раз у декілька тижнів компост варто зволожувати і розпушувати, щоб пришвидшити процеси гниття й вирівняти рівень вологості. Зазвичай, компост “достигає” за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час ви отримаєте темний та пухкий матеріал, якісне добриво для господарства.

Отже, не допускайте спалювання опалого листя, бережіть природу, власне здоров’я та здоров’я оточуючих, оберіть правильне рішення – не спалювати, а компостувати.

Підготувала

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Деркач Богдана

Немає коментарів:

Дописати коментар