ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Змії – вороги, чи цінні та корисні компоненти природи?

16 липня відзначають Всесвітній день змій. Це екологічне свято створене для підвищення обізнаності людей про цих дивовижних сусідів по планеті і про той внесок, який вони роблять в живий світ.

 Нагадуємо, змії бувають двох видів: отруйні та неотруйні. І їх легко відрізнити, в отруйних є отрута, у неотруйних - немає. Але якщо без жартів, то "добрих" змій можна дуже просто визначити. Давайте детальніше розберемося в цьому.

Літо - пора сінокосів, збору ягід, грибів, трав... Зустріти змій можемо в лісі, на луках і навіть біля осель людей.

Завжди можна відрізнити не отруйних змій та безногих ящірок від отруйних по очах. Перші мають круглу зіницю, як у риб. А зіниця гадюки - вузька та вертикальна. Далеко не всі змії є отруйними, всі вони, навіть і отруйні не мають абсолютно ніякого бажання на нас нападати. Навіть більше: вони цього нападу уникають більше за нас. Побачивши поряд плазуна - просто відійдіть, і не провокуйте його на агресію криками і різкими рухами.

Загалом на території України існує близько 10 видів змій, серед яких немає жодної смертельно отруйної. На Рівненщині можна зустріти три види змій це: гадюка звичайна, мідянка та вуж звичайний. Також, дуже часто змією вважають безногу ящірку – веретільницю колхідську.

  

                                      Рис.1 Гадюка звичайна-темна форма(фото Микола Скирпан)

Отруйною є гадюка звичайна (рис 1, 2), яка виростає до 90 см. Найчастіше трапляється з темним зигзагоподібним малюнком уздовж хребта на сірому або коричневому фоні, але й буває повністю чорна. Укус небезпечний для людини, проте призводить до смерті нечасто. А от мідянка (рис.3), найменша змія в Україні, занесена до Червоної книги, не отруйна, але доволі агресивна. Це невелика змія довжиною до 75 см. Забарвлення в самців буває яскравого мідного відтінку, у самок переважно сіре або сірувато-коричневе з численними темними смужками, розташованими в 2 або 4 ряди вздовж тіла. Інколи вони зливаються в зигзаг, що робить мідянку схожою на гадюку. Вуж звичайний (рис.4) виростає до 1,5 м. На жаль, природа наділила їх таким забарвленням, що у більшості людей вужі викликають панічний страх. Зеленувато-коричневий колір з темною "шахматкою" на спині має схожість із забарвленням дрібних гадюк - зигзагоподібними затемненнями. Основною візуальною відмінністю є жовті плямки на голові, а також і те що вуж не є отруйною змією.

                               Рис.2 Гадюка звичайна -руда форма забарвлення (фото Микола Скирпан)

Дуже часто отруйною вважають безногу ящірку – веретільницю колхідську (рис.5). Довжина тіла якої сягає 40-50 см. На відміну від змій, вона має рухомі повіки, здатна відкидати хвоста при небезпеці, а голова плавно й непомітно переходить у тулуб, що також відрізняє її від змій. Веретільницю колхідську доволі часто плутають з мідянкою, через мідне забарвлення самок; а самці мають темно-сіре забарвлення.

                                                        Рис.3 Мідянка (фото Михайла Франчука)

Щоб уникнути укусу змії, необхідно під час перебування на природі бути максимально обережними, ходити тільки протоптаними стежками й уважно дивитися під ноги. Вдягати відповідний одяг і взуття: довгі штани з цупкої тканини та міцні шкіряні черевики на товстій підошві. У жодному випадку не сідати й не лягати на трухляві пні, повалені колоди, купи хмизу, скирти соломи, сіна тощо. Також не можна встромляти руки в дупла дерев, попід колоди та каміння, розгрібати трав’яні зарості, опале листя. Якщо ж натрапили на змію, повільно відійдіть назад на безпечну відстань або обійдіть її, тримаючи в полі зору. Не здумайте хапати її руками, наступати, бити палицею чи жбурляти камінням!

                              Рис.4 Вуж_звичайний (фото з вільних інтернет джерел)

Якщо гадюка таки вкусила, то навколо цього утворюються набряк і почервоніння, з’являється гострий пекучий біль в ураженій ділянці. Знижується артеріальний тиск, погіршується кровопостачання мозку, виникає головний біль, паморочиться голова, з’являється блідість, холодний піт. Бувають втрата свідомості, шоковий стан, пришвидшений пульс, холонуть кінцівки, внаслідок капілярних крововиливів можуть утворитися синці та червоні плями на тілі.

              Рис.5 Веретільниця колхідська (самка- мідна, самець- темний) (Фото Михайла Франчука)

 У цей момент дуже важливо зберегти спокій – страх небезпечніший від отрути! Краще утримувати потерпілого в лежачому положенні або звести до мінімуму будь які рухи, не напружувати м’язи. Відразу після укусу видавити отруту з ранки. Джгут на уражену кінцівку можна накладати ненадовго й на 10-15 см. вище місця укусу. Обробити ранку антисептичним засобом. Не рекомендують робити надрізи, щоб не занести в кров інфекцію. Проте необхідно багато пити, особливо гарячі напої: міцний чай, каву, бульйон, натомість суворо заборонено вживати алкоголь! Головне – якомога швидше транспортувати хворого в найближчий медичний заклад.

Варто пам’ятати, що плазуни підтримують екологічну рівновагу в навколишньому середовищі. Вони регулюють чисельність гризунів- носіїв небезпечних для людини захворювань і шкідників лісового та сільського господарства. Змії – є продуктами живлення багатьох птахів і ссавців. У медицині отруту гадюк використовують для виробництва ліків. Отже, вони не зовсім вороги, а дуже цінні та корисні компоненти природи.

 

  Будьте пильними, бережіть себе та природу!

 

 

Юлія Костецька 

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар