ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Збережемо природу – збережемо Україну!

         Ступінь використання природних ресурсів, розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва, інтенсивне будівництво, розширення мережі шляхів, осушення болотних масивів та річкових долин, розорювання всіх придатних для сільськогосподарського обробітку земель, зменшення лісових площ та найважливіше – війна – все це призводить до значних змін у природних комплексах, впливає на екологічну рівновагу, видовий склад біоти та довкілля в цілому. Тому, із розвитком людської техногенної цивілізації виникла потреба у збереженні природи нашої планети шляхом створення територій з обмеженою господарською діяльністю. Надання територіям заповідного статусу можна назвати не лише одним із основних, але й одним із найбільш дієвих механізмів охорони природних екосистем, унікальних природних комплексів, ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин.

            Заповідна справа – це важливий напрямок природоохоронної діяльності, призначений охороняти та зберігати унікальні й типові куточки природи.

         Природно-заповідний фонд України складається з 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 55 нац
іональних природних парків, 3167 заказників, 3441 пам’ятків природи, 81 регіонально ландшафтних парків, 812 заповідних урочищ, а також низка штучних об’єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 57 дендропарків та 572 парків-пам’ятків садово-паркового мистецтва. Нажаль, деякі із них знаходяться на окупованих територіях, які ми обов’язково повернемо.

            На Рівненщині функціонує 29 об'єктів загальнодержавного значення: 1 природний заповідник (Рівненський природний заповідник); 3 національні природні парки Дермансько-Острозький», Нобельський та НПП «Пуща Радзівіла»); 13 заказників; 8 пам’яток природи; 1 дендрологічний парк; 2 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, 1 зоологічний парк, та 283 об'єкти місцевого значення.

         З метою підтримки природно-заповідної справи, враховуючи істотний внесок фахівців та професіоналів, не байдужих людей до сьогодення та майбутнього стану нашої природи встановлено 7 липня професійне свято працівників природно-заповідної справи. Професійне свято працівників природно-заповідної справи покликане привернути увагу української спільноти до глобальних екологічних проблем, збереження біорізноманіття та раціонального використання природних ресурсів задля збереження життя на планеті Земля. Цей день обрано невипадково, адже асоціюється він зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи. Природа в цей час досягає апогею розвитку, тварини вже народили та підростили своє потомство, рослини розквітнули та набрали цілющих властивостей. Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого за легендою має чарівні властивості. Це група судинних рослин, які збереглися впродовж мільйонів років еволюції і дотепер зростають на теренах нашої держави.

         Головним об’єктом природно-заповідного фонду Рівненщини, унікальною перлиною мальовничого краю, однією із найбільших природоохоронних установ України є Рівненський природний заповідник. Штат налічує - 144 працівники, які займаються збереженням унікальних лісоболотних комплексів Українського Полісся з типовою та унікальною флорою і фауною, вивченням та охороною природи для майбутніх поколінь. Що дає змогу всім нам: дихати чистим повітрям, завдяки збереженню лісів; пити чисту воду, завдяки збереженню боліт; милуватися красивими краєвидами, наповненими величезним вмістом біорізноманіття та інше. Адже, збереження природи – це щоденна, клопітка праця та важлива справа сьогодення. Щодня природозахисники стикаються з безліччю перешкод, які завдяки своїй відданості, наполегливості, ентузіазму їх долають.

         Шанувати, берегти природу повинна кожна людина незалежно від свої професії. Збереження об’єктів природно-заповідного фонду завдання державної важливості.

         Тож давайте разом берегти все, що є навколо нас!

         «Збережемо природу – збережемо Україну!» Від цього залежить майбутнє нашої нації, її процвітання і довголіття.

 

 

 

 

Юлія Костецька

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар