ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

🐱 Сьогодні Міжнародний день рисі!



Міжнародний день рисі стали відзначати зовсім нещодавно, а саме з 11 червня 2018 року за ініціативи європейського природоохоронного проєкту 3Lynx Project. Започаткували цю традицію для того, щоб поширювати знання про дику кішку та порушити питання її збереження.
У світі виокремлюють 4 види рисей: євразійську (Lynx lynx.), руду (Lynx rufus), піренейску (Lynx pardinus) і канадська (Lynx canadensis). В Україні поширена рись євразійська. З 1994 року рись внесли до Червоної книги України зі статусом “рідкісний вид”.
Ця екологічна дата безпосередньо стосується Рівненського природного заповідника, адже рись євразійська є представником червонокнижних тварин України, що мешкають на території заповідника.
В Україні рись трапляється у Карпатах — близько 400 особин, та на Поліссі — до 100 особин. На Поліссі плямиста хижачка обирає важкодоступні заболочені рівнини та ліси. Територія Рівненського природного заповідника являється саме тим місцем з прийнятними умовами для її проживання. На даний час у заповіднику трапляється близько 10 особин рисі. Тут вона має територіальний статус та розмножується. Науковці заповідника в тісній співпраці з WWF України (https://wwf.ua/) досліджують рись на території заповідника за допомогою обліку по слідах, моніторингу за допомогою фотопасток, а також телеметричних досліджень, що проводять за допомогою технічних засобів (GPS-GSM-передавачем). Завдяки телеметричним дослідженням можна провести моніторинг і спостереження за життям рисі: отримати й аналізувати інформацію про міграційні маршрути; харчовий раціон; сезонну та добову активність; розміри індивідуальних територій; оселищну приуроченість виду; вплив на мисливську фауну тощо. Отриманні дані науковці детально аналізують та використовують під час планування заходів збереження видів. Рись є важливим видом для функціонування харчових зав’язків, знаходиться на верху трофічних ланцюгів, тому наявність виду в екосистемі визначає її благополучний стан.

Немає коментарів:

Дописати коментар