ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

                                         


                                               Важливість збереження кажанів!

В останні вихідні серпня в усьому світі відзначається Міжнародна ніч кажанів (International Bat Night). У 2024 році Міжнародна ніч кажанів припадає на 24-25 серпня. Ідея такого заходу зародилася в Європі з 1997 року в якій беруть участь всі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів (Україна приєдналася до цієї Угоди 19 травня 1999 р.). Проведення ночі кажанів в Україні є цікавою та значною подією, оскільки фауна нараховує 28 видів кажанів, а саме в Рівненському природному заповіднику нараховується 16 видів кажанів. Усі види кажанів, що мешкають в Україні, занесені до національної Червоної книги, а також знаходяться під охороною трьох міжнародних договорів, підписаних Україною (Угода EUROBATS, Бернська та Боннська конвенції).

Кажани, або лиликовиді  – єдині ссавці, які можуть літати. Вони мають чотири довгих пальці, сильно розвинених передніх кінцівок разом зі шкірястою перетинкою утворюють крило. Перетинка є і біля хвоста. Пальці задніх кінцівок з кігтями вільні від перетинки: ними кажани чіпляються за гілки і виступи, повисаючи вниз головою. Саме тому їх ще називають рукокрилими. Більшість їх мігрують.

Рукокрилі провадять нічний спосіб життя. Вони орієнтуються, поєднуючи гострий зір і ехолокацію. Кажани видають дзвінки та слухають відлуння цих дзвінків, які повертаються від об’єктів, що знаходяться поблизу. Вони використовують це відлуння, щоб знаходити та полювати на свою здобич, а також орієнтуватися та уникати зіткнень. Усі кажани також бачать – вони не сліпі. Щороку кажани народжують одне маля, яке вигодовують молоком.

Раціон харчування кажанів складається із мух, нічних метеликів та інших комах і таким чином дуже ефективно контролюють популяції комах. Деякі кажани також служать запилювачами та розповсюджувачами насіння багатьох рослин, важливих для людини.

Живуть колоніями й обирають різноманітні темні, вузькі, потаємні щілини.

За розмірами кажанів розділяють на дві великі групи. До криланів або крупних рукокрилих із розмахом крил до 180 см, що переважно живуть у тропіках, належать літаючі лисиці. І дрібні рукокрилі, або власне кажани, живуть північніше, у прохолодніших місцях. Найменший у світі має розмір 3 см і належить до виду свиноносий кажан.

Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір’їв. І всі вони безпечні. Виняток становлять кажани-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають у Латинській Америці і харчуються кров’ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка – і домашньої худоби. Що стосується кажанів, що мешкають у Європі, їх боятися не варто. Всі вони – комахоїдні тварини. Менше 1% кажанів хворі на сказ, тому ймовірність зараження сказом від кажанів надзвичайно низька. Кажани не нападають на людей і кусають людину лише для захисту. Тим не менш, під час роботи з кажаном потрібно завжди надягати захисні рукавички.

Багато видів кажанів знаходяться на межі зникнення. Їм в основному загрожують: вирубування лісів, особливо старих і дуплистих дерев; споживацьке використання полів, пасовиськ і перетворення цих земель у голу, политу отрутами пустелю, де ніхто не хоче жити; різні затійливі людські вироби та споруди, ознаки технічного прогресу; турбування місць зимівлі кажанів. Особливо, зрізання дерев, де вже спить колонія з кількох сотень тваринок, або ж екстрений ремонт горищ і підвалів. Висмикнуті з зимівлі - можуть загинути; хвороба кажанів “синдром білого носа”.

Популяції кажанів є одним із найкращих природних індикаторів здоров’я нашого середовища. Це тому, що кажани процвітають там, де екосистема здорова та стабільна.

Пам'ятайте, що ці дивні тваринки важливі для планети і наш обов'язок зробити максимум, щоб рукокрилі не постраждали й продовжили спокійне життя. Любіть та поважайте цих незвичних тваринок!

 

Підготувала

Тетяна Симончук

Фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар