ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

                                    
                                          Найбільш різноманітні плазуни у світі

   Щорічно 14 серпня любителі дикої природи відзначають Всесвітній день ящірки, який присвячений дивовижному світу плазунів. Це свято надає прекрасну можливість захопитися цими чудовими рептиліями і досліджувати навколишній світ. Різноманітність видів ящірок і їх дивовижні здібності викликають інтерес у багатьох людей на планеті. Джерело виникнення цієї дати точно невідоме. Відомо лише, що це свято було засноване групою ентузіастів вчених та  любителів герпетологів. 

  Мета свята - привертання уваги до високої важливості ящірок в екосистемі і необхідності їх збереження.

  Ящірки – одні з найчисельніших наземних хребетних. Більшість із них веде наземний спосіб життя, деякі живуть в ґрунті, піску, на деревах, скелях, біля лінії прибою. Вони мають найрізноманітніші, найдивовижніші форми, розміри і забарвлення шкіри.

   Переважна більшість ящірок – це хижаки, які харчуються ссавцями, птахами, зміями і дрібнішими видами ящірок, відомі і любителі равликів, а також є комахоїдні ящірки.

   На  теперішній момент в світі відомо більше 6300 видів ящірок, в Україні 9 видів, а загалом в Рівненському природному заповіднику мешкає 3 види, а саме:

 Ящірка прудка (Lacerta agilis) – представник роду

Ящірка, поширена майже на всій території Європи. У прудкої ящірки світлий низ живота, а на спині є смуги. Самці зазвичай темніші і мають яскравіше забарвлення. В період спаровування вони стають зеленими. Деякі підвиди мають дуже яскраве строкате забарвлення; 

Ящірка живородна (Zootoca vivipara)  представник роду Ящірка. Дрібна струнка ящірка з довгим хвостом і відносно короткими кінцівками. Один з найпоширеніших видів плазунів північної половини Євразії. Типовий представник фауни вологих листяних і мішаних лісів; 

Веретільниця ламка (Anguis fragilis) - представник роду Веретінниця. Мешкає у широколистяних та мішаних лісах, полях і на лісових галявинах та у садах. Велика безнога ящірка зі змієподібним тілом загальною довжиною до 50 см. Самці трохи менші за самиць. Хвіст відносно короткий (не довший за тулуб), дуже ламкий від чого  власне і пішла назва ящірки.

Цікаві факти про ящірок:

  • Ящірки - дивовижні плазуни. Деякі їх види можуть змінювати колір своєї шкіри, щоб сховатися від ворогів або виділитися серед довкілля. Деякі ящірки можуть скидати свої хвости, щоб втекти від хижаків, а потім відростити новий хвіст. Деякі види ящірок можуть пересуватися по вертикальних поверхнях, завдяки особливостям своїх лап.

  • Ящірок можна побачити у всіх куточках планети, крім Антарктиди. Цікаво, що найменшими ящірками на планеті є гекони круглопалі, які мешкають в Африці, Південній Америці, довжина їх тіла близько 3 см, при вазі всього в 1 грам. А найбільшою сучасною ящіркою є комодський варан, який мешкає в тропіках і субтропіках Африки й Азії та Індонезії, довжина його тіла досягає трьох метрів при вазі в 80 кг. Жертвами варанів можуть ставати олені, дикі свині і навіть азіатські буйволи.

  • Дивно, але очима ящірок весь навколишній світ виглядає в помаранчевому кольорі, а органом дотику у них виступає язик.

В цілому ці милі створіння не несуть загрози для життя людини, однак деякі види ящірок можуть бути вельми агресивні і небезпечні.

   Всесвітній день ящірки є святом, яке нагадує нам про важливість і красу дивовижних плазунів. Ящірки відіграють важливу роль у біорізноманітті і екосистемах, їх дивовижні здатності, безумовно, у багатьох викликають інтерес.

Підготувала

Тетяна Симончук

Фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника 

Немає коментарів:

Дописати коментар