ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 


                   НІ спалюванню сухої рослинності та опалого листя!!!

 Підвищена температура повітря та бездощова погода різко підвищують рівень пожежної небезпеки, зростає ймовірність займань лісових насаджень, рослинності на болотах, торфовищ, полях тощо. Виникнення масових пожеж при таких умовах високо імовірне, та ще й значна частина пожеж стається саме через людський фактор. Адже, з наближенням осені люди масово спалюють суху траву та опале листя після польових робіт. Як наслідок завдають  непоправної шкоди не тільки довкіллю, а і самим собі.

При згорянні сухої рослинності виділяються небезпечні речовини, що стають причиною поширення ракових захворювань, хвороб легень, різного роду алергій та інше.

 Випалювання стерні, сухої рослинності призводить до знищення місць перебування тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

Спалювання сухої рослинності знищує мікрофлору ґрунтів, погіршує структуру та збіднює їх; призводить до посилення процесів водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації ґрунтів та інших негативних наслідків; може призвести до пожеж у лісосмугах та лісах, завдаючи великої шкоди природному середовищу.

      Суха трава - це безцінне середовище існування для живих організмів створене самою природою. Кожен акт підпалу - це є злочин проти тендітного світу природи.

Підпал сухої трави та знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем карається законом у вигляді притягнення до адміністративної або відповідальності.

                      Закликаємо усіх не палити суху рослинність та опале листя, а компостувати! Для цього необхідно викопати яму та помістити  туди пошарово опале листя, суху траву та інші органічні відходи. Раз у декілька тижнів компост потрібно зволожувати й розпушувати, щоб пришвидшити процеси гниття. Зазвичай компост «достигає» за 3-6 місяців після того, як почали з ним роботу. В результаті ви отримаєте якісне, органічне добриво, що дозволить  зберегти природне середовище, забезпечити родючість ґрунтів та захистити наше з вами здоров'я! 

Будьте екологічно свідомими!

                                                                                                                               
                                                                                                                  Юлія Костецька
                                                                                              фахівець з екологічної освіти 
                                                                               Рівненського природного заповідника
                                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар