ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 


Бережімо  пташиний символ Полісся!

Щороку в другу неділю вересня планета відзначає Всесвітній день журавля. Цьогоріч свято припадає на 8 вересня.

Вперше Всесвітній день журавля відзначили в Сполучених Штатах Америки ще у 2002 році. Вчені-екологи робили все можливе та неможливе, щоб зберегти один з видів американського журавля, який знаходився під загрозою зникнення. Вони підкладали його яйця до гнізд інших птахів, що гніздувалися у затишних та безпечних місцях. Дата, коли було врятовано виводок американських журавлів, стала значущим екологічним святом.

Журавель птах відомий, його легко помітити й відрізнити під час осінніх перельотів. Мігруючи, зграя вишиковується характерним клином, сповіщаючи про себе голосним курликанням.

В Україні з вересня також можна побачити перші зграї журавлів. Біль шість українських птахів летять до Туреччини, Ізраїлю та країн Африки. У багатьох народів він є символом вірності, щастя, довгого життя. Наразі журавель – національний символ багатьох країн, зокрема нашого рідного Полісся. Його гордий силует красується на емблемах декількох авіакомпаній, природоохоронних територій, зокрема Рівненського природного заповідника.

Перші предки цих красенів з'явилися ще за часів динозаврів, приблизно 40-60 мільйонів років тому. Популяція журавлів широко поширена в усьому світі, за винятком лише Антарктиди й Південної Америки. На сьогодні у світі налічують майже 15 їх видів. В Україні гніздиться 2 види: журавель сірий і журавель степовий. Обидва занесені в Червону книгу України. На Поліссі, у тому числі й у Рівненському природному заповіднику, гніздиться журавель сірий, обираючи сильно зволоженні луки та заболоченні території, в заплавах рік і на берегах озер, де по сусідству розміщенні зарості вільхи. Живляться журавлі сірі переважно рослинною їжею: зелені частини рослин, насіння злаків, ягоди брусниці, журавлини. Також вони поїдають: комах, молюсків, жаб, змій, ящірок, тощо.

З кожним роком чисельність цих пернатих стрімко зменшуються. Така тенденція спостерігається у зв’язку з руйнуванням природних осередків мешкання журавлів – вирубуються ліси, висихають болота, а також  браконьєрство, використання яєць людиною. Окрім цього поля забруднюються пестицидами, що також негативно впливає на цих птахів.

   Тому,  в Всесвітній день журавля в різних містах світу проводяться акції, фестивалі та безліч різноманітних заходів на захист цих тварин. Вчені-орнітологи проводять цікаві лекції, на яких розповідають про особливості життя та повадки цих птахів.

Цікаві факти про журавлів

·         Ноги у цих птахів мають особливу форму (відсутній довгий задній палець), тому вони не можуть триматися на гілках. Його мають лише вінценосні журавлі, що мешкають на африканському континенті.

·         Це найвищі в світі птахи, що літають. Так, дорослі особини австралійських журавлів мають зріст 160-170 см та розмах крил до 2 метрів. Представники цього виду мають вагу в 6-7 кг.

·         Журавлі мають один недолік – після закінчення гніздування вони починають дуже линяти. За цей час втрачають 70% пір’я, через що не можуть літати. В цей період вони стають легкою здобиччю для хижих тварин.

·         Журавлі перебувають в моногамних стосунках, тобто вони знаходять одного супутника на все життя. Хоча трапляється і таке, що журавлі починають нові стосунки. 

·         Гніздяться ці птахи поряд з водою. Деякі різновиди журавлів створюють гнізда на деревах. У великих гніздах самка відкладає не більше двох яєць.

·         Яйця висиджують самець із самкою по черзі. Від відкладення яєць до вилуплення пташенят проходить щонайменше три, а в деяких випадках і п’ять тижнів. Все залежить від різновиду журавлів. Пташенята покидають гніздо через 5-7 днів після вилуплення. Однак з батьками живуть до 3-х місяців.

Зважаючи на загрози й усвідомлюючи важливу роль цих червонокнижних птахів, нам необхідно берегти місця їх існування.

 

 

Юлія Костецька

фахівець з екологічної освіти

 Рівненського природного заповідника

 

Немає коментарів:

Дописати коментар