ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Регіональний рік метеликів

  Лускокрилі, або метелики - один із найбільш чисельних рядів комах із типу членистоногі тварини. Характерною особливістю всіх представників ряду є наявність лускатого різнобарвного покриву крил. В даний час відомо понад 150 тисяч видів, поширених по всій земній кулі, крім Антарктиди. Особливо багата різноманітними, яскраво забарвленими метеликами фауна тропічних областей.
Махаон
Фото: Р. Журавчак
  Для комах даного ряду характерне
повне перетворення в процесі розвитку, тобто з яйця вилуплюється личинка, зовні не схожа на дорослу особину. Личинки (гусінь) мають гризучий ротовий апарат і видовжене тіло. Крім трьох пар грудних ніжок, у личинки є 2-5 пар черевних несправжніх ніжок - нечленистих довгастих утворень з кігтиками на кінцях. Личинки багатьох видів, наприклад, яблуневої молі, формують павутинні гнізда, де кілька особин разом харчуються і переховуються від ворогів. Слинні залози гусені, крім слини, виділяють ще й шовкові нитки, з яких вона плете захисний кокон для лялечки, в яку личинка перетворюється після декількох линьок. Через певний період повністю сформована доросла комаха (імаго) виходить з лялечки. Для імаго ряду лускокрилих характерна коротка тривалість життя - від декількох годин (у видів, що не годуються) до декількох місяців.
  Гусінь зазвичай харчується рослинною їжею, але зустрічаються хижаки, сапрофаги, рідше паразити. Їжею для дорослих особин служить
нектар, соки рослинного або тваринного походження, рідкісні види імаго зовсім не харчуються, що обумовлено редукцією хоботка.
Річні цикли розвитку метеликів у різних видів відрізняються. Більшість видів дають одне покоління в рік, деякі - два і більше. Переважна більшість лускокрилих веде нічний спосіб життя, деякі види активні в денний час.
  Розміри представників ряду варіюють в широких межах - від 2 мм до 15 см. Найменший метелик - моль-малютка, що мешкає на Канарських островах, найбільший - парусник Маака, поширений у Європі.
  Так само, як і в інших комах тіло лускокрилих ділиться на голову, груди і черевце. Твердий хітиновий покрив утворює зовнішній скелет.
  Всі дорослі особини мають по дві пари крил, покритих відозмененими волосками-лусочками. Ці лусочки визначають малюнок і забарвлення крил, завдяки поєднанню забарвлених і безбарвних лусочок, заломлюючих сонячні промені, що додають крилам металевий блиск. Забарвлення крил може бути яскравим, що відлякує ворогів, або бляклим, пристосувальним (для мімікрії). Всі метелики добре літають, деякі здатні до тривалих перельотів.
 Бражник очковий (Smerinthus ocellatus)
Фото: Р. Журавчак
  Ротовий апарат метеликів сисного типу, являє собою м’який, спірально закручений хоботок, для харчування рідкими речовинами, зокрема, нектаром квітів. Деякі молі позбавлені хоботка, у них ротові органи гризучого типу. Є вусики різного розміру і форми - це органи нюху і дотику. Великі складні очі, розташовані з боків голови, добре розвинені. Характерна наявність слухового апарату і органів смаку.
  Всі метелики роздільностатеві. У деяких видів яскраво виражений статевий диморфізм.
  Значення лускокрилих у природі та житті людини величезне. Дорослі метелики - прекрасні запилювачі рослин. Але гусениці багатьох видів (наприклад, непарний шовкопряд, білан капустяний, яблунева моль) завдають шкоди культурним рослинам. Іноді гусениць певних видів використовують у боротьбі з бур'янами. Тутового і дубового китайського шовкопряда людина здавна розводить для отримання шовку. Багато великих метеликів приваблюють своєю красою, приміром, махаон, аполон. Зі збільшенням числа колекціонерів, котрі збирають ентомологічні колекції,, в деяких країнах навіть були створені ферми з розведення метеликів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар