ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Регіональний рік метеликів: Совки


Совки - нічні метелики.
Совки – найбільша за кількістю видів родина лускокрилих, нічних метеликів, яка налічує понад 25 000 відомих видів (ймовірно, близько 100 000 в цілому). Совки зустрічаються в різних куточках планети. Для їхнього життя підходить будь-який клімат. Совки відмінно почувають себе і в пустелях, і у горах.
Голова у совок кругла, лоб характерно опуклий, а у деяких особин на лобі є, навпаки, впадинки. У самок вусики мають просту будову, вони ниткоподібні, іноді вони можуть бути обрамлені пухнастими віями. Будова вусиків самців більш складна.
У совок, що живуть в горах, еліптичні або бобоподібні очі. У деяких видів особин очі прості. Хоботок добре розвинений, в спокійному стані він скручений. У деяких видів хоботок скорочений. Поверхня хоботка покрита «смаковими конусами». Серед совок є «кровожерливі» представники – в тропіках живуть види, які харчуються виділеням слізних залоз ссавців і їх кров`ю. У цих видів кровожерливими є тільки самці, вони мають посилений хоботок. У самок хоботок нерозвинений, тому їх раціон більше «дієтичний», вони добувають сік із плодів і рослин.
Щупики у совок можуть бути короткими або подовженими. Голову, груди і черевце часто покривають лусочки і волоски. Крім того у совок можуть бути чубчики з волосків. На гомілках часто розташовуються шпори, у інших видів є кігтики і шипи. Форма крил практично трикутна, іноді вона може бути подовженою, а рідше – заокругленою. У окремих видів совок крила довгі і вузькі, такі крила дозволяють метеликам літати на великі відстані. У гірських видів крила короткі, а часом вони можуть бути зовсім скороченими.
На крилах совок є малюнок з плям; плями округлі, клиновидні і ниркоподібні. У деяких видів на крилах є плями сріблястих і золотистих відтінків. Задні крила можуть бути жовтуватими, блакитними, червоними і білими. У совок, які живуть в кліматі з барвистою природою, на крилах і тілі часто розташовується своєрідний малюнок.
 Совка-листовертка срібляста (Deltote bankiana)
Фото: Р. Журавчак
Існує велика різноманітність совок, тому життєвий цикл різних видів сильно різниться.
Гусениці мають до 6-ти вікових груп, під час яких проходить до 5-ти линьок. Північні і гірські різновиди в основному мають дворічний цикл життя. Заляльковування гусениць відбувається в земляний підстилці, в ґрунті або в тканинах рослин. В основному зимують лялечки, але також зимувати можуть гусениці середнього або старшого віку. У теплих районах совки розвиваються безперервно, за рік утворюється кілька поколінь.
Яйця мають напівкулясту форму. Поверхня яєць комірчаста або ребриста. Самки совок відкладають яйця на ґрунт. Плодючість самок може досягати близько 2 тисяч яєць.
Гусениця має голе тіло, але на ньому можуть бути щетинки. Забарвлення тіла у гусениць має зелений, жовтий або коричневий колір. На тілі є поздовжні смуги. Часом на сегменті черевця можуть розташовуватися псевдоніжки (тимчасові цитоплазматичні вирости в ряду одноклітинних організмів, а також в деяких кліток багатоклітинних тварин, які слугують для пересування і захвату їжі). Активність гусениці совок виявляють вночі. Деякі види гусениць совок - хижаки, вони додатково харчуються щитівками і черв’яками.
В Червону книгу України занесено 14 видів совок, серед них на Рівненщині зустрічаються 3 – це Стрічкарка блакитна, Стрічкарка орденська малинова, Каптурниця срібна.
Совки вважаються серйозними шкідниками сільськогосподарських культур. Проблема від личинок та самих метеликів у тому, що вони живляться рослинами коли ми їх не бачимо, тобто вночі. Від такого невидимого шкідника може постраждати не один вид рослин. Проте, якщо дотримуватись декількох правил, совки не завдадуть ніякої шкоди господарству . Потрібно вчасно видаляти з садової ділянки бур’яни, своєчасно прибирати рослинні залишки і перекопувати восени ґрунт, регулярно розпушувати ґрунт у міжряддях насаджених культур. Пестицидами окроплювати рослини не варто, адже від совки ви не позбавитесь, і рослинам завдасте шкоди.
Поважайте і бережіть природу!

Немає коментарів:

Дописати коментар