ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Методичні рекомендації для учасників конкурсу "Метелики Рівненщини"

ЯК СПОСТЕРІГАТИ ЗА МЕТЕЛИКАМИ ТА ДІЗНАТИСЯ ПРО НИХ БІЛЬШЕ
Поради та методичні рекомендації в підтримку конкурсу фоторепортажів «Метелики Рівненщини»

Однією з метою Регіонального року метеликів та конкурсу фоторепортажів «Метелики Рівненщини» є збір інформації про біорізноманіття Рівненщини, зокрема – про видове багатство та поширення метеликів краю. Для цього важливо виконати чотири завдання: побачити метелика, зафіксувати спостереження, ідентифікувати вид метелика та повідомити про свої спостереження науковим працівникам заповідника, про що детальніше далі. 
Як побачити більше метеликів?
Деякі види метеликів, таких як адмірал, павиче око або цитринець, побачити не складно – вони мають денну активність і трапляються протягом всього теплого періоду року практично у всіх місцевостях краю. Скористайтеся порадами, щоб побачити більше різних видів метеликів:
- поспостерігайте за метеликами на квітах – більшість метеликів п’ють нектар з квітів, відтак галявини квітів в лісі, на полі, або навіть клумби в садку чи в місті є чудовими майданчиками для спостережень! Різні види рослин приваблюють різні види метеликів – спробуйте дізнатися яких саме ;). 
- відвідайте різні біотопи – у різних місцевостях трапляються різні види метеликів, що залежить як від умов середовища, так і від рослинного покриву. Провівши спостереження в парку, на полі чи в лісі Ви неодмінно побачити інших метеликів. Особливо цікавими можуть бути річкові заплавні долини, різнотравні луки, порослі рослинністю болота та старі ліси, де можуть мешкати рідкісні або локально поширені види.
- спробуйте уважно порозглядати рослини – більшість метеликів, що ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються за корою, під листям. Є види, наприклад – стрічкарка блакитна, чи п’ядун березовий, складені крила яких відмінно маскують їх на корі дерев. Деякі представники родини п’ядунів навпаки – «днюють» на верхній стороні листка, оскільки їх забарвлення імітує… пташиний послід. Також на рослинах живе і харчується личинкова стадія метеликів – гусінь, яка також буває різних форм та забарвлень: від голих сіро-коричневих, як у совок, до шипастих як у сонцевиків, ворсистих і волохатих, як у ведмедиць та коконопрядів, і до яскраво-зелених із червоними, чорними чи синіми крапками та смужками, як у махаона, сатурній чи у бражників. Спробуйте відшукати їх, поспостерігайте що вони їдять, коли заляльковуються. А як поталанить – можна побачити й момент появи дорослих метеликів!
- поспостерігайте у різну пору року – для кожного виду властивий свій життєвий цикл, деякі – наприклад ендроміс березовий, літають лише ранньою весною, а для деяких з них, наприклад – для мнемозини, стадія метелика триває до двох тижнів. Відтак здійснюючи спостереження в тій же місцевості протягом різної пори року дозволить побачити більше видів метеликів, а проводячи такі спостереження систематично (наприклад – з інтервалом тиждень-два) – можна зібрати інформацію про зміну видів та їх чисельності.
- спробуйте привабити метеликів – більшість видів метеликів вдень ховаються і побачити їх вдається здебільшого випадково, інші – швидко літають, не даючи змоги їх розгледіти. Влаштувавши приманки можна побачити та розгледіти більшість з них. Найпопулярнішим методом є приваблення на світло, для чого достатньо лишень ввімкнути лампу на дворі в темну пору доби. В залежності від потужності лампи та її спектру випромінювання різною буде і кількість метеликів. Найефективніше приваблюють метеликів ртутні (ДРЛ) та ртутно-вольфрамові лампи (ДРВ), однак вони потребують спеціального поводження; дещо слабше – звичайні лампи розжарювання та лампи з ультрафіолетовим світлом (найкраще – в поєднанні), найслабше метелики летять на лампи денного світла та діодні лампи. Зручно, коли біля лампи є біла поверхня – стіна або натягнуте полотно – вона розсіює світло і на ній добре видно метеликів, що прилетіли. Однак не всі метелики сідають на освітлену поверхню – деякі, підлетівши до лампи, невдовзі сідають десь в тіні – відтак слід уважно оглядати територію довкола джерела світла. Різні види метеликів прилітають на світло в різну пору ночі – одні відразу як смеркне, інші – ближче до опівночі, відтак чим довше світить лампа – тим більшу кількість видів можна побачити. Активність метеликів також залежить від погодних умов – найкраще на світло летять у теплу безмісячну похмурну, навіть дещо дощову погоду, найгірше – у прохолодну ніч, особливо якщо світить повний місяць та дме вітер. Також метеликів можна привабити на запахові або смакові приманки – їх роблять на основі солодких сиропів (розведений мед або цукор, ягідні або фруктові сиропи), слабких соляних розчинів (підходить кухонна сіль) або продуктів бродіння (солод, квас, пиво, дріжджі тощо). Для цього достатньо приготовленим розчином змочити шматок тканини чи губки та розкласти на місці спостереження. Найкраще – поєднувати згадані методи. 
Як зафіксувати спостереження? 
Це важливо для подальшої ідентифікації видів, а особливо важливо – для підтвердження спостереження рідкісних видів метеликів. Ми закликаємо лише до прижиттєвих методів дослідження, які б не завдавали шкоди природі, в тому числі і метеликам. Найзручніший з них – фотографування метеликів. Більшістю смартфонів досить легко можна фотографувати сидячих метеликів, або тих, що прилетіли на світло, набравшись терпіння – можна провести «фотополювання» і за денними метеликами, сфотографувавши їх на квітах (найзручніше їх фотографувати рано вранці або опісля дощу, коли вони сохнуть чи прогріваються на сонці). Можливості значно розширюються із використанням фото-техніки, особливо із функцією оптичного приближення (оптичний зум). При фотографуванні важливо, щоб на метелика була наведена різкість і щоб він займав не менше десятої частини кадру – тоді можна буде його згодом відкадрувати та детальніше розгледіти. Звертаємо увагу, що для частини денних метеликів, особливо для синявців та рябців, важливо сфотографувати забарвлення нижньої поверхні крил, натомість для головчаків – важливою для подальшої ідентифікації виду є вигляд верхньої сторони крил. Загалом – пробуйте зробити кілька ракурсів. Для наукових досліджень користуються також різними методами збору метеликів, однак єдиним методом збору, що не завдає додаткової шкоди, є збір вже загиблих комах. Для цього варто уважніше придивитися вздовж автодоріг, на підвіконнях тощо. Такі спостереження можна робити систематично та зібрати важливу інформацію щодо загроз та збереження метеликів. Знайдені рідкісні чи незвичні екземпляри метеликів (наприклад – іноді вздовж автодоріг можна знайти збитих махаонів, які часто зберігаються в хорошому стані) варто зібрати та передати до наукових фондів чи музеїв, наприклад – до Музею природи Рівненського природного заповідника. 
Для кожного спостереження, особливо рідкісних видів, важливо зазначити дату та місце. 
Як ідентифікувати метелика?
Одним з найважчих завдань, особливо – для початківця, є визначення виду метелика, і на сьогоднішній день існує велике різноманіття визначників та інтернет-ресурсів, які допоможуть в цьому. Звичайно, розпізнати яскравих, крупних і всім відомих адмірала та павичого ока не складно, однак ситуація кардинально змінюється, коли мова йде про щось сіре та дрібне – про совок, вогнівок, листовійок… А їх є значно більше, і навіть досвідчені фахівці не відразу з першого погляду можуть сказати що то є. Розуміючи цю складність, в рамках Регіонального року метеликів та під час підготовки Фоторепортажів «Метелики Рівненщини» ми не вимагаємо обов’язкового самостійного визначення метеликів (допускається наявність у фоторепортажі не визначених метеликів), хоча наголошуємо, що лише ідентифіковані види дозволять дізнатися яку ж їх кількість Ви дійсно побачили. Відтак пропонуємо спробувати самостійно визначати види, а ті, які викликатимуть сумніви – надсилати для визначення нам (повідомленням у Facebook, або на електронну адресу) або ж вивішувати їх на відповідних інтернет-ресурсах.  
Наводимо перелік деяких довідників, якими можна скористатися для визначення:
Також є багато інтернет-ресурсів, наведемо деякі з них:
- Фундаментальная электронная библиотека «Флора и Фауна» А. Шипунова – де окрім перелічених книг можна знайти багато інших;
- ресурс «Метелики Європи», де можна знайти зображення метеликів та гусениць, їх кормові рослини та періоди активності, а також перелік видів, в тому числі й для України;
- Національна мережа інформації з біорізноманіття – Український науковий ресурс, де можна переглянути зображення різних видів, скористатися експрес-визначниками , але найголовніше – тут Вам допоможуть з визначенням метеликів, та й інших представників флори та фауни.  

І насамкінець, щоб Ваше спостереження доповнило знання про різноманіття метеликів Рівненщини, про стан та поширення рідкісних видів – важливо повідомити про свої спостереження науковим працівникам Рівненського природного заповідника, обов’язково вказавши місце й дату спостереження! Наполегливо рекомендуємо реєструвати свої спостереження на згаданому сайті Національної мережі інформації з біорізноманіття, однак можете повідомляти нам і будь-яким іншим способом (через сторінку Facebook, електронною поштою).
Отож, бажаємо цікавих знахідок та нових відкриттів!


Нагадуємо, що роботи на конкурс фоторепортажів «Метелики Рівнещини» слід надсилати до 30 вересня 2018 року за адресою: 
34503, Рівненський природний заповідник, урочище «Розвилка», м. Сарни, 
Сарненський р-н, Рівненська обл.
електронний варіант конкурсної роботи можна надіслати на: 
ekoosvitarpz@ukr.net, rpz-10@ukr.net.

Немає коментарів:

Дописати коментар