ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Всесвітній день мігруючих птахів

Щороку у другу суботу травня з метою підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та безпосереднього середовища їх проживання міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день мігруючих птахів. У 2021 році Всесвітній день відзначається 8 травня. Історичною передумовою установи цього дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Щорічно відзначати цей день виникла зі спільної ініціативи Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція, CMS) та Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих видів водно-болотних птахів (AEWA).

Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря, океани, гори та пустелі під час своїх мандрівок. Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, значно скоротилася. Цьому посприяла різноманітна кількість факторів, а саме: погодні умови і сильні шторми. Також мігруючі птахи стикаються з загрозами, які створює їм людина. Осушення, вирубка лісів, урбанізація ландшафтів призводить до руйнування біотопів. Через це птахи позбавляються місць, де можна відпочити і знайти корм. Крім того, забруднення річок, морів, океанів, і повітря також негативно впливає на них. Щорічно від впливу пластмаси гине близько 1 мільйона птахів. Також, птахи гинуть через зіткнення з лініями електропередач, маяками, телевізійними вежами та від рук мисливців і браконьєрів.

Міграція має вирішальне значення в життєвому циклі птахів, і без цієї щорічної подорожі багато птахів не змогли б виростити своє потомство. Птахи мігрують, щоб знайти найбагатші джерела їжі, які забезпечать достатньою енергією для живлення молодих птахів. Птахи мігрують для того, щоб не було конкуренції за їжу в сезон розмножування, тому що це призвело б до вимирання.

Зважаючи на всі загрози та усвідомлюючи важливу роль мігруючих птахів, нам необхідно докласти спільні зусилля у збереження місць їх існування. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів, є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату.

Підготувала

фахівець з екологічної освіти РПЗ

Деркач Богдана


Немає коментарів:

Дописати коментар