ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 Життя без сміття

Сьогодні відзначається екологічне свято Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки. Його головна мета привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми. Започатковане воно з 1997 року, коли жителі США вперше відзначили America Recycles Day (в перекладі "День, коли Америка переробляє відходи"), що проводився екологами з метою заохочення американців, які здають відходи у вторинну переробку та купують продукцію, виготовлену з вторинної сировини. Вторинною переробкою називають повторне використання або повернення в оборот сміття чи відходів виробництва. Зазвичай вторинній обробці піддають такі матеріали, як папір, скло, залізо, алюміній, тканини, пластик та інше, а органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі. Із зростанням кількості міст та промислових підприємств постійно збільшується кількість відходів. Промислові і побутові відходи створюють безліч проблем, таких як транспортування, зберігання, утилізація та ліквідація. Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах, адміністративних спорудах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках, школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях. Якщо не за рівнем життя, то принаймні за кількістю побутових відходів Україна не відстає від середньоєвропейського показника. Поступово наша країна перетворюється на смітник Європи. Щороку накопичується близько 10 млн. тонн сміття, близько 160 тисяч гектарів землі в Україні зайнято під смітники (це близько 700 смітників, що існують в кожному місті або селі). Замість того, щоб приносити прибуток і без того небагатій країні, мільйони тонн відходів отруюють землю, воду, повітря. За прогнозами як закордонних, так і вітчизняних фахівців, екологічна ситуація в Україні, без перебільшення, наближається до критичної, адже переробкою відходів у нас займаються на дуже низькому рівні.

Але, вихід є! Якщо люди почнуть свідомо та відповідально ставитися до сортування сміття.

Різновиди сміття та правильність їх сортування:

• Макулатура. Сюди відносять книжки, газети, паперове пакування та ін.. Для того, аби зекономити простір, картонні та паперові вироби потрібно зробити максимально плоскими, а потім скласти у паперовий пакет або ж зв’язати шнурком.

Потрібно знати, що макулатурою не вважається: квитанції, коробки від сигарет, tetra pak, продукти які вже проходили переробку раніше, різна забруднена та волога паперова сировина.

• Tetra Pak – це багатошарові упакування з поліетилену, картону чи фольги. Його слід ретельно вимити із середини та стиснути.

• Поліетилен: пакети для продуктів, рукавички, стрейч плівка. Ущільніть поліетилен та складіть у такий же пакет.

• Пластик. Всього існує сім різновидів пластику, 5 з них підпадають під переробку. Аби зрозуміти, до якого типу належить пластикова річ, слід пригледітись до маркування. Там ви побачите трикутник з цифрою від одного до семи, деколи в маркуванні зустрічаються тільки букви. Якщо маркування немає, або ви побачили на ньому цифри 7 або 3 – такі предмети не підлягають перероблянню.

• Метал: консервні банки, кришечки, інші предмети з металу. Їх потрібно відчистити від бруду та добре стиснути.

• Скло: пляшечки від лікарських та косметичних засобів, питва, і т.д. Бите скло також можна віддати на переробку. Не переробляється порцеляна, а також особливо міцне скло (яке витримує сильні удари і високу температуру).

• Відходи, що містять у своїй хімічній структурі токсичні речовини: енергозберігаючі лампи, термометри із ртуттю, акумулятори, розчинники, фарби. Таке сміття не можна викидати у звичайний смітник.

• Органіка: дерево, рослини, харчові залишки. Якщо ви проживаєте у приватному будинку, такі відходи можна утрамбовувати, якщо у квартирі – викидати у спеціальний або загальний бак.

Отже, правильний збір та розподілення сміття є важливим питанням для екології. Перероблення та повторне використання сировини економить колосальні ресурси та сприяє зменшенню кількості небезпечних токсичних відходів на звалищах. На перший погляд сортування сміття здається складною справою. Але, якщо почати відповідально до цього ставитися, то можна допомогти навколишньому середовищу зберегти свій природний стан та запобігти екологічній катастрофі. 

                                                                                                         Деркач Богдана

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар