ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

Дика природа — єдине і незмінне джерело багатств людини

          Природне середовище було, є незмінним партнером в повсякденному житті людини. Ми черпаємо із скриньки дикої природи всі наші багатства. Рослини дають нам продукти харчування, корм для свійських тварин, сировину для промисловості, речовину для виготовлення ліків тощо. Тварини забезпечують нас цінними продуктами харчування. Вони є зручним видом транспорту у важкодоступних місцях земної поверхні (гори, пустелі) і в сільській місцевості. Хутро, шкіра та вовна деяких тварин забезпечують людину теплим одягом. У давнину люди майже повністю залежали від природи. З часом, вивчивши природу, вони навчилися не лише пристосовуватися до неї, але й активно змінювати її в зручному для себе напрямі. Вплив господарської та інших видів діяльності людини на природу зростає з року в рік. Але на жаль цей вплив завдає невиправних змін природі. Через активну й не завжди раціональну діяльність людина все частіше стає причетною до зникнення представників дикої природи – тварин і рослин. Надмірне промислове будівництво, осушення заболоченої місцевості, вирубування лісів призводить до зникнення рослин і тварин на великих площах. Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди на дику природу.

Тому, з метою привернути увагу до збереження та підвищити рівень обізнаності в питаннях дикої флори та фауни, яка потерпає від людської діяльності 20 грудня 2013 року на останній Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй постановили проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи. Дата збігається з датою прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС) в 1973 році, яка відіграє важливу роль в регулюванні міжнародної торгівлі зникаючими видами. Всесвітній день дикої природи тепер став найважливішим глобальним щорічним заходом, присвяченим дикій природі.

Зберегти природу, примножити її багатства – справа державної важливості. Тому й приймають у нашій державі закони на користь збереження природи. Важливу роль у цьому відіграють природоохоронні території. Це заповідники, національні парки й ботанічні сади, яких в Україні чимало. На цих територіях забороняється вести господарські роботи, полювати на тварин, збирати насіння й плоди рослини. Тому, з метою збереження у природному стані типових та унікальних природних комплексів Українського Полісся був створений Рівненський природний заповідник. Його територія є неповторною і багатою на рідкісні види рослинного і тваринного світу. На сьогодні фауна заповідника нараховує 1934 видів тварин, та 1389 видів рослин та грибів. Фауна заповідника налічує 103 вида, занесені до Червоної книги України, 173 види із додатку 2 Бернської конвенції, 35 видів з червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, зокрема - норка європейська, рись звичайна, підорлик великий, журавель сірий, сова бородата, лелека чорний, очеретянка прудка і інші. Флора заповідника налічує 51 вид рослин та 3 види грибів занесені до Червоної книги України, 4 види охороняються Бернською конвенцією, 109 видів — Європейським червоним списком, 65 — на регіональному рівні, з них - цибуля ведмежа, росичка середня, журавлина дрібноплода, 6 видів орхідних і інші. 

Отже, ми повинні пам’ятати, що дика природа залишається єдиним і незмінним джерелом усіх багатств, які потрібні людині для існування. Тому головний обов’язок кожного і всього суспільства в цілому – це дбайливе ставлення до природи, збереження представників рослинного і тваринного світу.

Деркач Богдана

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар