ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Всесвітній день мігруючих птахів

         Щороку у другі вихідні травня відзначають Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Цьогоріч свято припадає на 13-14 травня. У 2023 році темою Всесвітнього дня мігруючих птахів є: «Вода: збереження життя птахів», і зосередиться на воді та її важливості для мігруючих птахів.

         Засновниками свята є орнітологи із лабораторії Корнелла США, які у 1993 році запропонували відзначати цю дату. Історичною передумовою установи цього дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Офіційно він був проголошений в 2006-му році Секретаріатом Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водоплавних птахів (AEWA) у співпраці з Секретаріатом Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (CMS), і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією.

         Метою свята є підвищення обізнаності про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

            Вода є основою життя на нашій планеті. Переважна більшість перелітних птахів покладаються на водні екосистеми протягом свого життєвого циклу. Внутрішні та прибережні водно-болотні угіддя, річки, озера, струмки, болота та ставки є життєво важливими для годівлі, пиття чи гніздування, а також як місця для відпочинку та заправки під час довгих подорожей.

            На жаль, водні екосистеми в усьому світі перебувають під дедалі більшою загрозою, а також перелітні птахи, які від них залежать. Зростаюча потреба людей у ​​воді, а також забруднення та зміна клімату безпосередньо впливають на наявність чистої води та природоохоронний статус багатьох мігруючих птахів.

            Цьогоріч, кампанія до Всесвітнього дня мігруючих птахів підкреслює важливість води для мігруючих птахів і визначить ключові дії для захисту водних ресурсів і водних екосистем.

         Міграція птахів, є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату. Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря, океани, гори та пустелі під час своїх мандрівок на виживання. Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, значно скоротилася.

         Відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів дає можливість кожному зробити свій внесок у зменшення загроз для птахів та берегти місця їх існування. Це свято має глобальне охоплення та є ефективним інструментом для підвищення рівня обізнаності у всьому світі про їх екологічне значення та необхідність міжнародного співробітництва для їх збереження.

 

 

 

Юлія Костецька

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар