ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 
Відновлення водно-болотних угідь

Саме під таким лозунгом цьогоріч відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Ця тема обрана не випадково, а створена з метою привернути увагу людства до збереження та відновлення водно-болотних угідь та підвищити національну та глобальну обізнаність про водно-болотні угіддя, щоб скасувати їх швидку втрату та заохотити дії щодо їх збереження та відновлення. Відзначення цього дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди - Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення. Ця угода вкрай необхідна перш за все тому, що деградація та зникнення ВБУ мають глобальний характер, негативний вплив однієї країни може поширюватися далеко за її межі. Збереження багатьох видів тварин, перш за все мігруючих риб та птахів, також потребує скоординованих зусиль багатьох країн. Рамсарська конвенція підкреслює тісний зв’язок між ВБУ, водою і людьми, оскільки цей природний ресурс має великий вплив як на природоохоронну сферу, так і соціально-економічний та культурний напрямки діяльності людства.

На Поліссі, окрім добре відомих озер, основна кількість води зосереджена в болотах. Болота-це надмірно зволожені ділянки земної поверхні, зайняті вологолюбною рослинністю, де відбувається торфоутворення (з глибиною не менше 0,3 см.). Багато цінних водних екосистем входить до складу природно-заповідних територій, зокрема на Рівненщині Рівненський природний заповідник, який має чотири водно-болотних угіддя міжнародного значення.

UA-1402. Торфово-болотний масив Переброди. Цінністю масиву є те, що основну частину масиву становлять дуже обводнені, важко прохідні болота. В Україні немає жодного іншого болотного масиву такої площі, який би цілком зберіг своєрідну флору та фауну. Це один з найбільших резерватів рідкісних птахів в Україні. Формує і підтримує мікроклімат, накопичує вуглець, чим уповільнює розвиток парникового ефекту, акумулює радіоактивні елементи після Чорнобильської катастрофи.

UA-2274. Болотний масив Сира Погоня є одним із найцінніших для науки болотних масивів України, оскільки лише тут наявнй унікальний горбисто-мочажинний болотний комплекс, характерний для боліт тайги. Угіддя є своєрідним регіональним стабілізатором гідрологічного режиму, оскільки розташоване в межиріччі Случа, Горині та Уборті. Також масив Сира Погоня важливий для підтримки біорізноманіття .

UA-2275. Болотний масив Сомине є частиною найбільшого в Україні болотного масиву Кремінне. Більшу частину угіддя займають осоково - сфагнові болота. На території розташоване також однойменне озеро Сомине з максимальною глибиною 13 м.

UA-2281. Біле озеро та болото «Коза-Березина». Підтримують гідрологічний режим у межиріччі Прип'яті, Стоходу та Стиру. Болото Коза та мала річка Березина є реліктовою долиною, якою стікали води під час танення льодовика. Тут представлені всі основні типи болотної рослинності, притаманні болотам Полісся. Важливою складовою угіддя є також карстового погодження озеро Біле з максимальною глибиною 24 м.

Отже, водно-болотні угіддя відіграють важливу роль у нашому житті. Тому ми повинні зробити особистий вибір, який мінімізує втрату та деградацію боліт. Найменший особистий внесок для відновлення водно-болотних угідь є використовувати економно воду, уникати використання токсичних продуктів, які можуть потрапити на заболочені території, не викидати відходи та сміття у заболочених місцях.

Давайте бережно ставитись до водно-болотних угідь, адже вони необхідні для життєдіяльності людини!

фахівець з екологічної освіти

Рівненського природного заповідника

Деркач Богдана

Немає коментарів:

Дописати коментар