ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.

 

Всесвітній день мігруючих птахів

         Щороку у другі вихідні травня світова природоохоронна спільнота відзначає Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). У 2022 році це свято припадає на 14 травня, який цьогоріч святкується під лозунгом “Приглушіть світло для птахів на ніч”. Засновниками свята є орнітологи із лаболаторії Корнелла США, які у 1993 році запропонували відмічати цю дату. Історичною передумовою установи цього дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Святкування проходить за підтримки Конвенції по мігруючим видам та Африкансько-Азіатської угоди з перелітних птахів. Ці два документи є складовими Екопрограми ООН.

            Щороку мільйони перелітних птахів зазнають впливу від штучного освітлення. Штучне освітлення в усьому світі збільшується щонайменше на 2 відсотки на рік, як відомо, воно негативно впливає на багато видів птахів. Світлове забруднення є значною загрозою для перелітних птахів, виключаючи дезорієнтацію, коли вони літають вночі, що призводить до зіткнень з будівлями, порушує їхні внутрішні годинники або заважає їх здатності здійснювати далекі міграції. Штучне світло також впливає на птахів у сезон розмноження порушуючи годування та інші життєво важливі поведінки.

            Рішення для світлового ураження легкодоступні, необхідно лише у населених пунктах приглушити освітлення будівель під час міграції навесні та восени.

            Зважаючи на загрози та усвідомлюючи важливу роль мігруючих птахів, нам необхідно докласти спільні зусилля у збереженні місць їх існування. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів, є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату.

 

 Ольга Мосійчук

начальник відділу

 еколого-освітньої роботи

                                                                                                 Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар