ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ РІВНЕНСЬКОГО ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА!

Сподіваємося, що інформація, яку Ви тут знайдете, буде корисною та сприятиме збереженню довкілля.

Звертаємо Вашу увагу, що даний сайт перебуває в процесі наповнення, тож інформація про структуру та діяльність заповідника буде публікуватися по мірі підготовки матеріалів.
                 Хамедафна чашечкова

   Найбільш цінними серед представників флори заповіника є рідкісні види. Особливої уваги заслуговує болотний вид — хамедафна чашечкова або торфяниця чашечкова (Chamaedaphne calyculata), тому що цей вид занесений до Червоної книги України, угруповання в яких домінує хамедафна включені до Зеленої книги України і знаходиться в Україні на південній межі свого поширення.

Рослина являє собою чагарник з видовженими еліптичними листками, які на зиму не опадають. Квітки на коротких квітконіжках зібраних в китицю, звисають, мають біле забарвлення.

На даний час в Україні відомо 10 локалітетів, де вона росте, які зосереджені на півночі Полісся. За останніми відомими даними більшість місць зростань або зникли, або зазнали зменшень популяції. Про деякі взагалі протягом багатьох років відомості відсутні.

Важливим для збереження виду є саме Рівненський природний заповідник, оскільки на даний час у заповіднику відомо про існування найбільшої популяції виду в Україні, що зосередилася на півночі Рівненської області в межах масиву Переброди і зростає на площі понад 290,66 га. Рослина цікава, тим, що виконує торфоутворюючу роль в екостемах боліт Полісся, також містить у листках і молодих пагонах речовину, що може викликати отруєння людей і тварин.

 

Науково - дослідний відділ

Рівненського природного заповідника

Немає коментарів:

Дописати коментар